Lehet-e világháború?

Lehet-e világháború?

Vlagyimir Putyin bejelentette a részleges mozgósítást

Fotó: Képernyőfotó

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eredetileg azt a kérdést akartam a címben feltenni, hogy lesz-e világháború. Végül nem mertem. Túl konkrétnak, fenyegetőnek tűnik már így is. Pedig vannak, akik szerint már abban élünk. Ferenc pápa az elmúlt hónapokban többször is harmadik világháborút emlegetett. Nem fenyegető lehetőségként, hanem a körülöttünk lévő valóságként. Proxy háborúról már sokan beszéltek, de a ferenci értékelést még nem mindenki fogadná el. És tény az is, hogy ha valami váratlan csoda folytán hirtelen lezárulna az egész, a történelemkönyvekbe feltehetően nem a III. világháborúként vonulna be.

Viszont sajnos nem úgy állunk, hogy most rögtön lezáruljon, a folyamatos eszkaláció nem a közeli béke felé mutat. Az Északi-áramlat vezetékeinek robbantása, illetve a négy ukrán megye mások által el nem ismert annektálása egyaránt fokozhatják a harcokat. Előbbivel a nyugati szövetségesek az oroszokat vádolják, utóbbiak viszont ezt visszautasítják. És tény, hogy majdnem mindenkinek lehetett indítéka rá. De bárki is követte el, a végeredmény ugyanaz: még messzebb kerültünk a háború lezárásától. Az, hogy az oroszok már naponta fenyegetnek nukleáris fegyver bevetésével, egy ideje a szakadár területek megvédése kapcsán, nem sok jót ígér. Főleg, hogy az amerikaiak már megüzenték, hogy ez esetben az orosz sereget a földdel tennék egyenlővé. 

Pedig eddig sem úgy tűnt, hogy működnének a kölcsönös elrettentési kísérletek. Inkább száguldanak tovább az oroszok is a szakadék felé, arra várva, hogy a másik megrettenjen, így az utolsó pillanatban félreránthassák a kormányt. Csapdahelyzetbe keveredtek viszont az elcsatolási kísérlettel, minthogy sem az ukránok, sem a nemzetközi közösség nem ismeri el azt. Arra pedig, hogy az oroszok ezek után meghátráljanak, és „visszaadják” a négy megyét, elég kevés esély van. Ahogy Putyin meghátrálására is.

Aggasztóan csökken a forgatókönyvek száma, lassan az egyetlen lehetséges alternatív opció az marad, hogy egy orosz puccsban reménykedjünk. A legutóbbi, feltételezett kísérlet azt mutatja, hogy ennek sincsenek túl nagy esélyei.

Olvassa reggeli véleménycikkünket, valamint az elmúlt nap legfontosabb híreit és a következő órák várható eseményeit összefoglaló „képbehozónkat” kora reggel már a postafiókjába érkező hírlevelünkben! A kávé koffein a testnek, a Magyar Hang reggeli hírlevele koffein a szellemnek! Iratkozzon fel és kezdje velünk a napot!