Orbán sikere, a magyarok kudarca

Orbán sikere, a magyarok kudarca

Orbán Viktor és Robert Fico (Fotó: Orbán Viktor X-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nemzetstratégiai szempontból a hétvégi szlovákiai választás legfontosabb fejleménye, hogy a felvidéki magyarság önálló parlamenti képviselet nélkül maradt. Nem pusztán azért, mert a kisebbségi magyarság szervezeteit többé-kevésbé összefogó Szövetség nem érte el az ötszázalékos küszöböt, hanem mert az érintettek köréből is elhangzik az ítélet: lejárt az etnikai alapú politizálás ideje.

Nem az történt, hogy a kritikus szint alá csökkent a magyar kisebbség lélekszáma; a szlovákiai magyarok egy jelentékeny része számára már nem az etnikai hovatartozás határozza meg a pártpreferenciát, hanem a szlovák belpolitikában elfoglalt pozíció. Ez alighanem összefügg azzal, hogy északi szomszédunknál jó ideje nem játsszák ki a többségi etnikum szavazóira kacsintva a magyar kártyát, s reméljük, hogy a győztes Robert Fico nem csupán taktikai okokból hanyagolta a korábbi magyargyűlöletet. Úgy látszik, a fenyegetettség érzése híján sok felvidéki nemzettársunk esetében a vérségi kötelék már nem erősebb a szlovák (és egyben uniós) állampolgárság jelentette kapocsnál. 

Ki-ki eldöntheti, hogy ezt örömteli vagy szomorúságra okot adó elmozdulásnak tekinti-e. A határokon átívelő nemzetegyesítést hirdető magyar kormány a jelek szerint nem bánkódik különösképpen a Szövetség kudarca miatt. Orbán Viktor számára az oroszbarát, Brüsszel-ellenes szólamokat hangoztató Fico győzelme fontosabb volt a magyarok parlamentbe jutásánál. A Szlovákiában is fogható magyar állami média a Smer folyamatos propagálásával beavatkozott az ottani választásokba, a jelek szerint nem is eredménytelenül. Ennyit az orbáni szuverenitásvédelem hitelességéről.

Ha a magyar parlamenti képviseletet össznemzeti érdeknek tekintjük, megállapíthatjuk, hogy Orbán Viktor és a magyarság érdeke nem esett egybe, a miniszterelnök pedig nem habozott a saját érdekét minden más elé helyezni, s a felvidéki nemzetrészt Fico karjaiba terelni. Ha viszont a magyar parlamenti képviselet biztosítása az egyik trianoni utódállamban nem elsőrangú nemzeti érdek, akkor ideje újragondolni az egész magyar nemzetpolitikát.

A magyaroknak a jövőben ezek szerint etnikai alapú politikai képviselet nélkül kell boldogulniuk Szlovákiában. Nem lehetetlen küldetés. A koalíciós tárgyalások kimenetele bizonytalan, egy ideig még az ország miniszterelnöke is egy magyar ember marad.