Szektás könyvüldözés – vissza az ötvenes évekbe?

Szektás könyvüldözés – vissza az ötvenes évekbe?

A Fesz lesz című könyv (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kíváncsi vagyok, mit szólnának a katolikus hívek, ha egyszer csak kiderülne: Erdő Péter bíboros magára íratta az Esztergomi bazilikát. Vagy annyiban hagynák-e a kemény nyakú debreceni kálvinisták, ha megtudnák, hogy a Nagytemplomuk fű alatt egy lichtensteini offshore cég tulajdona lett? A Hit Gyülekezete hívei ugyanis így jártak: egy kicsit nem figyeltek oda, és máris az egyház legértékesebb vagyonelemei, az ATV kereskedelmi televízió és két többszintes ingatlan (köztük az egyházi kollégiumnak is helyet adó épület) Németh Sándor vezető lelkész magántulajdonába került

Ez alapvetően egy könyvből, Bartus László Fesz lesz című kötetéből került ki. Ezt a könyvet ma nem lehet megtalálni a legnagyobb magyar könyvkereskedés kínálatában, mert megijedtek a Hit Gyülekezete ügyvédeinek a fenyegetéseitől. Mi is kaptunk ilyen fenyegetést tőlük, amikor a könyv amerikai kiadója megrendelt egy hirdetést a Magyar Hangban. Képzeljük el ezt a helyzetet egy demokráciában: egy agresszív szekta megfenyeget egy újságot, hogy ne fogadjon el hirdetést egy amerikai cégtől. Mi a levelet oda tettük, ahova való: kidobtuk a kukába. A nagy könyvkereskedő megijedt, és levette a polcokról, pedig könyvet ma Magyarországon csak bíróság tilthat be, ha az egyértelműen törvényt sért. Egyébként a kiadó és a szerző viseli a felelősséget annak tartalmáért, nem a kereskedő – ezt, úgy látszik, még azok sem tudják, akik ebből élnek.

Nagyon érdekes és tanulságos két független kereskedő, a Láng Téka és a Filologosz Keresztény Könyváruház esete is: mindkettőt a legkülönfélébb eszközökkel próbálták meggyőzni arról, hogy ne árulják a könyvet. Tisztára, mint a kommunista időkben, amikor indexre tettek kiadványokat, csak akkor nem egy agresszív vallási felekezet, hanem az állampárt erőszakszervezete vadászott a neki nem tetsző kiadványokra. Lehet véletlen is, de én nem hiszek a véletlenekben: mindkét könyvesbolt elé oda is piszkított valaki a parázs viták idején. Igazán keresztény dolog lehet elvégezni a nagydolgodat az utcán, egy könyvesbolt előtt, bár erről egy sort sem találtam a Bibliában.

A támadások hatására az egyik bolt vezetője tökös döntést hozott: megszüntette minden üzleti kapcsolatát a kormánynak is oly kedves kisegyházzal, illetve annak kiadóival. „A döntésem oka az elmúlt hónapok híradásaiból megismert tények, valamint az üzletünket ért atrocitások, amelyek alapján egyértelmű, hogy a Hit Gyülekezetének a keresztény erkölcs minimumához sincs köze. Ennek a döntésnek a meghozatala alapvető szellemi higiéniai követelmény a számomra” – írta Györkös Gábor tulajdonos.

Holnap elmegyek, és veszek nála egy könyvet.