Szemét, politika

Szemét, politika

Rogán Antal otthona is abban a házban van, ahová a Momentum a konzultációs íveket öntötte (Fotó: Momentum)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Momentum által összegyűjtött konzultációs ívek egy részét Rogán Antal propagandaminiszter budai villájának kertjébe öntötték a párt aktivistái – tudósított az önfeledt akcióról tegnap az ellenzéki mozgalom videója. Úgy látszik, a gyermeteg akcionizmus lejtőjén nincs megállás. Ebben a versenyben a Fidelitas sokáig legyőzhetetlennek látszott, a jelek szerint azonban az ellenzék ezen a területen nem akar adós maradni a méltó válasszal.

Amit Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja a videóban elmondott, nehezen támadható. A kormány kommunikációs kihívásként kezeli a vírusügyet, abban is megtalálva a politikai ellenfelek gyengítésének lehetőségét. Miközben az ország feje fölött a vártnál korábban és jóval nagyobb erővel csap át a járvány második hulláma, a miniszterelnök a nemzeti konzultáció független szereplő által nem hitelesített eredményeire hivatkozva hirdeti meg az új járványügyi doktrínákat. Ezek lényege, hogy az országot nem lehet még egyszer bezárni, hiába terjed aggasztó mértékben a vírus. Valójában mindenki tudja persze, hogy nem a magyar választók kisebbségének véleménynyilvánítása miatt kénytelen kockáztatni a kormány, hanem a többi között azért, mert már az első hullám is az egekbe lökte a hiányt, padlóra küldte a gazdaságot. Egyszerűen nincs elég pénz, részben amiatt, mert a veszélyhelyzet idején és után is akadálytalanul folytak el milliárdok felesleges dolgokra. Így sok más mellett nemzeti konzultációra és olyan kétes hatásfokú és csekély értelmű hirdetési kampányokra, mint amilyenről tegnap mi is beszámoltunk.

A Momentum jó irányba céloz, amikor Rogán Antalt találja meg, aki ennek a közpénzégető propagandagépezetnek az egyes számú működtetője. Az akció mégsem telitalálat. Elsősorban nem azért, mert a kormányzati tájékoztatás szerint a miniszter nem tulajdonos, hanem bérlő az ominózus ingatlanban, a papírszemét pedig valójában a szomszéd kertjében landolt. Hanem azért, mert pont azt az eszközt alkalmazza, ami miatt a jóérzésű emberek – beleértve sok-sok morgolódó fideszest is – mélységesen elítélik a hatalmat és médiagépezetét. A becsengető, zaklató, a magánszféra határait feszegető, egész pályán letámadó trollpolitizálás a rajongótáborok aljas vágyainak kielégítésén túl csak a politika iránti össznépi megvetést fokozza. A Momentum akciója aljasságban a fasorban sincs az újabb és újabb prédát hajszoló fideszes vadászfalkáéhoz képest. Csak annak a sokadik bizonyítéka, hogy az ellenzék nem nőtt még fel 2022 feladatához: nem egyszerűen a kormányt, hanem az elviselhetetlen, fojtogató közállapotokat teremtő politikai „kultúrát” kellene leváltani. Valahogy úgy, olyan komolysággal, méltósággal, rendíthetetlenül és éretten, ahogy a színművészeti hallgatók vívják a szabadságharcukat.