A végére kifulladt a Róma-sorozat

A végére kifulladt a Róma-sorozat

Steven Saylor: Dominus (Fotó: stevensaylor.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Steven Saylor a római kort talán legnagyobb tehetséggel és tudással megjelenítő kortárs író. A Római Köztársaság bukása táján játszódó, Gordianus magánnyomozó főszereplésével írott történelmikrimi-sorozata a műfaj utóbbi évtizedeinek nagy sikerét hozta – Magyarországon mindenképp. Ez teljesen megérdemelt, hiszen a történész végzettségű Saylor remekül tájékozódik az antik római világban, így szereplői és a velük megtörtént bűnesetek beleillenek a korba, az olvasó könnyen elfogadhatja, hogy valóban voltak magánnyomozók Rómában (bár ez a valóságban erősen kétséges).

A Gordianus- (illetve hivatalosan Roma sub rosa-) sorozat sikere után Saylor úgy határozott, hogy megírja az ókori Róma teljes történetén átívelő családregényét, és valószínűleg ezt tekinti magnum opusának. Ez a trilógia (és egyébként ígérete szerint Saylor írói pályafutása) zárult most le, hiszen megjelent magyarul a sorozat harmadik kötete, a Dominus. Az első, Róma című kötet a város alapításától (természetesen) Caesar meggyilkolásáig ölelte fel a birodalom történetét. A második (Birodalom című) könyv Hadrianus uralkodásáig tartott, míg az utolsó kötet, a Dominus Constantinus császárral fejeződik be 325-ben. Az író korábban úgy nyilatkozott, hogy azért nem folytatja a történetet tovább, mert ezek után már nagyon zavarossá válik a római történelem.

Ahogy a korábbi két kötetben, itt is a fiktív Pinarius család nemzedékeinek szemüvegén át követhetjük a zenitjén már túljutott, lassan hanyatlani kezdő Római Birodalom uralkodó osztályának intrikáit, dekadenciáját, nagyravágyását és bukását. Az első két kötetben Saylor rutinosan tudta tartani az egyensúlyt az egymást esetenként évtizedeket kihagyva követő epizódok kidolgozottsága és a történelem sodrása között. Ez az érdem az utolsó kötetben kissé háttérbe szorul.

Saylor minden történelmi témájú könyve olvasása után az lehet az ember érzése, hogy a Gordianus és a Róma-sorozat is kifulladt a végére. A krimiknél úgy tűnt, mintha az író egyre nehezebben tudott volna új bűntényeket kiötölni, és hozzájuk kapcsolni valós történelmi figurákat (ami a sorozat elengedhetetlen velejárója és erőssége volt). További probléma lehetett, hogy az író ragaszkodott a főszereplőhöz, aki egyszerűen megöregedett, és már nem lehetett jelen a későbbi eseményeknél. Persze Gordianus öregedése egyben a sorozat erőssége is volt, hiszen Saylor nem emelte ki figuráját a múló időből.

A Róma-sorozat utolsó kötete is veszít az olvasó figyelmét hosszasan fenntartani képes lendületből. Túl sokat időz egy-egy korban, de a szereplők és a történet érdekessége ezt nem teszi indokolttá. Ettől függetlenül Saylor történelmi munkásságának mindkét ága továbbra is méltó az ókori Róma iránt érdeklődő laikusok érdeklődésére, hiszen a könnyed detektívtörténetek, illetve a klasszikus, generációk sorozatát felvonultató saga hátterében ott zajlik a világtörténelem talán legizgalmasabb, sok évszázados eseménysorozata. Annak az államnak a története, amely bár már több mint másfél évezrede nem létezik (legalábbis hajdani alakjában), de mindmáig meghatározó jelentőséggel bír az emberiség kultúrájára, az építészettől a jogrendszerig.

Steven Saylor: Dominus. Ford.: Heinisch Mónika. Agave Könyvek, 2022. 5980 Ft

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2022/23. számában jelent meg június 3-án.