Putyinhoz megy Lukasenka

Putyinhoz megy Lukasenka

Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) tanácsának moszkvai ülésén 2014. december 23-án. (Fotó: MTI/EPA/Pool/Makszim Sipenkov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök két héten belül Moszkvába látogat – jelentette be Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. A csúcstalálkozóról Lukasenka vasárnap telefonon állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Az MTI beszámolója szerint szóvivő azt is közölte, hogy egyelőre nem mérlegelik annak az orosz rendvédelmi tartaléknak a bevetését, amelyet Putyin Lukasenka kérésére hozott létre. Azt az erőt csak végső esetben alkalmaznák. Vlagyimir Putyin a napokban jelentette be, hogy Oroszország tartalékot alakított ki rendvédelmi erőiből, hogy „szükség esetén” segítséget nyújtson Fehéroroszországnak. – Az orosz erőket mindaddig nem fogják alkalmazni, amíg a szélsőséges elemek Fehéroroszországban nem lépik át a határt, és nem kezdenek banditizmusba – mondta akkor az elnök.

Az ellenzék Fehéroroszországban az augusztus 9-i vitatott tisztaságú elnökválasztás óta lényegében folyamatosan tüntet. A voksoláson az 1994 óta hatalmon lévő Lukasenka a hivatalos végeredmény szerint a szavazatok több mint 80 százalékát kapta, ám ezt a helyi ellenzék és az Európai Unió sem ismeri el.