Trump: Csak találni akarok 11 780 szavazatot

Trump: Csak találni akarok 11 780 szavazatot

Donald Trump a Fehér Ház kertjében 2020. november 13-án (Fotó: Reuters/Carlos Barria)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Donald Trump amerikai elnök telefonon próbált nyomást gyakorolni Georgia állam legfőbb választási tisztségviselőjére, hogy az „találjon” elegendő szavazatot a novemberi eredmény megfordítása érdekében - derült ki az egyórás beszélgetésről készített hangfelvételből, amelyet a The Washington Post című napilap tett közzé vasárnap.

Trump még szombaton hívta fel a szintén republikánus Brad Raffenspergert, aki a georgiai választás lebonyolításáért felelős helyi főhivatalnok.

A The Washington Post azt írta, hogy Trump „hízelgett, könyörgött és fenyegetőzött” a beszélgetés során, Raffensperger és hivatalának tanácsadója azonban visszautasították állításait, és úgy vélekedtek, hogy az elnök a választás tisztaságával kapcsolatban olyan összeesküvés-elméletekre hivatkozik, amelyeket már többször megcáfoltak.

„Nézzék, én mindössze ennyit szeretnék. Csak találni akarok 11 780 szavazatot, ami eggyel több, mint amennyire szükségünk van. Mert megnyertük az államot” – idézte az MTI Trump szavait.

Mint korábban megírtuk, Biden Georgiában a levélszavazatok megszámlálása után 12 000 szavazattal nyert. Trump többször is nyomást helyezett a Georgia-i kormányzóra, hogy érvénytelenítse a választási eredményeket, és nevezzen ki 16 Trumphoz húzó republikánus elektort. Georgia azért is kimondottan fontos most, mert speciális választás lesz január 5-én, ahol két szenátort is választanak, ugyanis a novemberi szavazáson egyik jelölt sem érte el az állam által előírt 50%+1 szavazatot.

„A kormányzó egy obstrukcionista, aki nem akarja elismerni, hogy mi nyertük meg Georgiát, NAGYON! Ezen kívül más csatatér-államokat is nyertünk” – tweetelte ki a leköszönő elnök december 30-án. Szerinte, mivel a kormányzó elismerte Joe Biden leendő elnököt a választás győztesének, és ezzel elveszítette a bizalmát, le kéne mondania.