Új erőre kapott a járvány Kína egyik tartományában

Új erőre kapott a járvány Kína egyik tartományában

Koronavírus-teszt elvégzésre várakozó helyi lakosok a kelet-kínai Csingtaóban 2020. október 12-én. A kilencmillió lakosú nagyváros teljes lakosságát tesztelésnek vetik alá, miután új belföldi koronavírusos eseteket fedeztek fel a hétvégén. A lakosság tesztelését öt nap alatt tervezik lefolytatni. MTI/EPA/FEATURECHINA

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Pekinget is magában foglaló észak-kínai Hopej tartományban szerdán 120 új esetet találtak, közülük 51 ember helyben fertőződött meg, 69-en pedig tünetmentesek voltak – írja a South China Morning Post. Egy nappal korábban 63 fertőzöttet jelentettek. 

Egy kivételével – amelyet Hszingtaj városában jegyeztek fel – az összes új Covid-esetet a tartomány székhelyének számító Sicsiacsuangban regisztrálták. 

Hopej tartományban az elmúlt napokban összesen 92 megbetegedést és 149 tünetmentes esetet találták, ami az utóbbi hónapok legnagyobb járványkitörésének számít Kínában. Lehet, hogy eredetileg külföldről hurcolták be a kórokozót, génszekvenciával megállapították ugyanis, hogy a hszingtaji koronavírus-változat megegyezik az egyik európai vírustörzzsel. 

A 11 milliós Sicsiacsuangban azonnal megkezdték a tömeges tesztelést, a legnagyobb kockázatúnak számító Kaocseng negyedben múlt vasárnap 50, kedden további 60 ezer embert teszteltek. Szerdára a városban már 2 millióra nőtt a tömeges tesztelés résztvevőinek száma, és hét pozitív esetet találtak.

A hatóságok lezárták a várost, szünetel az iskolai oktatás és az óvodák sem fogadnak gyerekeket, tiltják a tömegrendezvényeket, nem engedik vonatra szállni az embereket, és felfüggesztették a repülőjáratokat. Három helyi hivatalnokot pedig megbüntettek, mert nem tettek eleget a kórokozó terjedésének megállításáért. Egyikük Kaocseng negyedének egyik vezető hivatalnoka, őt tették felelőssé azért, hogy egy múlt vasárnap pozitív tesztet produkáló vidéki nem maradt karanténban, hanem elhagyta otthonát, hogy felkeresse orvosát.

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a helyi járványkitörésnek még nincs vége, és nehéz lesz megfogni, mert közeledik Kína legfontosabb ünnepe, az idén február 12-én kezdődő holdújév, amikor százmilliók kelnek útra, hogy rokonaikkal ünnepeljenek.