Hiába ítélték el a görög Arany Hajnal vezetőit hónapokkal ezelőtt, szabadon járnak

Hiába ítélték el a görög Arany Hajnal vezetőit hónapokkal ezelőtt, szabadon járnak

Az Arany Hajnal központjának a bejárata (Fotó: Majláth Ronald/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Három hónap telt el az Arany Hajnal tagjainak nagy pere óta, többen mégis a meghozott ítélet ellenére szabadon járnak – erről írt cikkében a brit The Guardian. Pedig hosszú pereskedés végére tettek pontot október végén, amikor a teljes vezetőséget börtönre ítélték, és kimondták, hogy itt valójában egy bűnszervezet maszkírozta magát politikai párttá. A Guardian egyenesen úgy fogalmazott, a nürnbergi per óta ez volt a legjelentősebb tárgyalás, amit nácikkal szemben tartottak.

A szervezet de facto második számú vezetője, Christos Pappas ugyanakkor az ítélethozatal másnapján eltűnt, és azóta sem került elő. Több képviselőtársához hasonlóan ő is tizenhárom éves büntetést kapott, de hiába. Pappast tartják az Arany Hajnal főideológusának, aki segített terjeszteni a nemzeti szocializmus eszméjét a hívek között.

Bár a rendőrség szerint minden lépését figyelték, Pappas mégis el tudott menekülni, ügyvédje szerint pedig nem is kívánja feladni magát. Pericles Stavrianakis szerint Pappas politikailag motiváltnak tartja a pert, és szerinte amikor az ügy a fellebviteli bíróságra kerül, változhat majd az ítélet.

Az 58 éves Pappast egyébként közeli viszony fűzi a korábbi görög diktátorhoz, Georgios Papadopouloshoz, a feltételezések szerint pedig elhagyta Görögországot, és most egy szomszédos ortodox országban bujkál. Pappas egyébként már 2013-ban is elkerülte a letartóztatást, mikor a párt több vezetőjét elfogták Pavlos Füsszasz rapper meggyilkolása után. Az antifasiszta zenészt az Arany Hajnal tagjai ölték meg. Johannisz Aivatidis korfui képviselő szerint az sincs kizárva, hogy Pappas egy kolostorban rejtőzik, minthogy végtelenül vallásos embernek mondja magát. Akik pedig otthont adnak neki, meglehet, nincsenek is tisztában a valós személyazonosságával. Stavrianakis egyébként, mikor kérdezték Pappas hollétéről, azt válaszolta: fogalma sincs, de ha tudná, akkor sem mondaná el.

Pappashoz hasonlóan Johannisz Lagos is elmenekült az igazságszolgáltatás előtt, és ő is politikai üldöztetést emleget. Lagos azonban el sem rejtőzött, miután európai parlamenti képviselő Brüsszelben. Ő is az Arany Hajnal egyik athéni felsővezetője volt, Brüsszelbe pedig 2019 májusában jutott ki. Athén többször is kérte az Európai Parlamenttől, hogy oldják fel a mentelmi jogát, ám eddig ez nem történt meg. Lagos addig is a Twitteren gyűjtést is szervez jogi költségei megfizetésére.

Az Arany Hajnal tagjait vádolták terrorcsapatok működtetésével, menekültek és baloldaliak elleni támadásokkal, illetve Füsszasz 2013-as meggyilkolásával is.