Scholz egyértelműen Moszkvát teszi felelőssé a lengyelországi incidens miatt

Scholz egyértelműen Moszkvát teszi felelőssé a lengyelországi incidens miatt

Olaf Scholz (Fotó: Reuters/Nicolas Economou)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fel kell tárni a lengyelországi rakétabecsapódás ügyét és nyilvánosságra kell hozni az adatokat – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár szerdán a Welt német hírtelevíziónak. A kancellár a G20-csoport indonéziai csúcstalálkozója után adott interjúban a lengyel-ukrán határ lengyel oldalán történt keddi robbanásról kiemelte: aggasztó, hogy „a mi területünkön" – a NATO területén – is pusztítást okoznak fegyverek, amelyeket az Oroszország Ukrajna elleni háborújában vetnek be.

Az MTI beszámolója szerint Scholz elmondta, hogy csúcstalálkozón részt vevő NATO-tagországi vezetők külön megbeszélést is tartottak az ügyről, és ez az egyeztetés tovább folytatódik a NATO-nagykövetek szintjén. A kancellár aláhúzta: először alaposan ki kell vizsgálni az esetet, és majd csak utána lehet megmondani, hogy „milyen rakéta volt, kitől származik és milyen következtetéseket kell levonnunk". A német álláspont szerint az is fontos, hogy nyilvánosságra hozzanak minden tényt és információt.

– Az viszont teljesen világos, hogy akárkié is volt a rakéta és akármi is volt a becsapódás oka, az egész elképzelhetetlen lett volna Oroszország Ukrajna elleni háborúja nélkül, és az ukrajnai polgárok mindennapi életéhez szükséges infrastruktúra, köztük az áram, a víz és a távhő biztosításához szükséges hálózatok elleni erőteljes légitámadások nélkül – mutatott rá a német kancellár, aki szerint ezek a támadások „rettenetesek és elítélendőek".