Peking kiakadt Macron kínai vakcinákat bíráló szavain

Peking kiakadt Macron kínai vakcinákat bíráló szavain

A Hszinhua hírügynökség által 2020. december 31-én közeradott képen a Sinopharm kínai állami gyógyszergyártó egyik leányvállalata által a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagot tartalmazó dobozok fekszenek a futószalagon a cég egyik pekingi üzemében december 25-én (Fotó: MTI/AP/Hszinhua hírügynökség/Zhang Yuwei)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Peking visszautasította pénteken Emmanuel Macron francia elnöknek a kínai koronavírus elleni oltóanyagok átláthatóságát és hatásosságát kétségbe vonó, előző nap tett kijelentéseit, és a nemzetközi közösség összefogását sürgette a vakcinák kérdésében – adja hírül az MTI.

Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján aláhúzta: a klinikai tesztek harmadik fázisa alapján bizonyított, hogy a kínai fejlesztésű oltóanyagok hatásosak és biztonságosak. Hozzátette: a kínai kormány komoly jelentőséget tulajdonít a Covid-19 elleni vakcinák biztonságának és hatásosságának.

A francia elnök csütörtökön az Atlantic Council nevű agytröszt által szervezett beszélgetésen arról beszélt, hogy nem rendelkezik semmilyen információval a kínai vakcinákról. Úgy vélekedett, hogy a Peking több fejlődő országban alkalmazta a „vakcinadiplomáciát” anélkül, hogy átlátható tájékoztatást nyújtott volna a szerekről. Macron szerint amennyiben a kínai oltóanyagok közép- és hosszútávon nem bizonyulnak megfelelőnek, azzal a koronavírus újabb variánsainak megjelenését segítik elő, vagyis nem jelentenek megoldást.

Kínában eddig egy belföldi fejlesztésű koronavírus vakcina kapott piaci engedélyt: a Sinopharm nevű állami gyártó egyik, a klinikai tesztek alapján 79 százalékos hatásosságúnak mondott oltóanyaga. Valószínűleg ez az, amelyből Magyarország is két és fél millió ember beoltását lehetővé tevő, ötmillió adagot rendelt meg. Egy módosított kormányrendelet teszi ezt lehetővé, ennek értelmében a vakcinákra a gyógyszerhatóság szakértői vizsgálat nélkül is rábólinthat, ha legalább három – köztük legalább egy európai uniós vagy európai uniós tagjelölt – államban már engedélyezték, illetve már legalább egymillió személynél alkalmazták. 

Gulyás Gergely pénteki Kormányinfóján elhangzott, hogy az ütemezés szerint februárban, márciusban és áprilisban is 500 ezer Sinopharm-vakcinaadag érkezik, a maradék pedig májusban. 

Sürgősségi felhasználásra a Sinopharm egy másik oltóanyaga mellett a Sinovac nevű gyártó vakcinája is engedélyt kapott Kínában. A Sinovac pénteken jelentette be, hogy benyújtotta a kérelmét a kínai gyógyszerészeti hatósághoz a piaci engedélyre vonatkozóan. A gyártó oltóanyaga a Törökországban végzett klinikai tesztek alapján 91,25 százalékos, a Brazíliában végzettek alapján pedig 50,65 százalékos hatékonysággal véd a koronavírus-fertőzés ellen, két dózis beadását követően.

A Sinopharm és a Sinovac oltóanyaga egyaránt inaktív, vagyis az emberi szervezetben szaporodásra képtelen vírust tartalmaz.