Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Oroszországnak nem tetszenek a Mianmar elleni szankciók

Szerző: | 2021. április 06., 21:22 | Külföld

A puccs ellen tüntetők a mianmari Rangunban 2021. március 12-én (Fotó: MTI/EPA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Óva intett az orosz külügyminisztérium attól, hogy szankciókkal nyomást gyakoroljanak a mianmari hatóságokra; a tárca szerint az erre irányuló kísérletek “rendkívül veszélyesek, és polgárháborúba sodorhatják az országot” – jelentette kedden az Interfax orosz hírügynökség.

HIRDETÉS - AIP

„A jelenlegi mianmari helyzettel összefüggésben a fenyegetőzések és a nyomásgyakorlás politikája, így a szankciós eszköztár alkalmazása a jelenlegi mianmari hatóságokkal szemben nem vezet célra és rendkívül veszélyes” – közölte a tárca sajtószolgálata.

A minisztérium szerint “lényegét tekintve az ilyen irányvonal hozzájárul a felek összeugrasztásához, és végső soron a totális polgárháború felé sodorja a mianmariakat”. Oroszország ezért “következetesen ellenzi az egyoldalú szankciók alkalmazását az egyes országok által az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT) megkerülve” – tette hozzá a tárca. “Meggyőződésünk szerint az ilyen önkényes, kényszerítő intézkedések a kívánttal ellentétes hatást váltanak ki, és destabilizáló hatással bírnak a nemzetközi kapcsolatrendszerre” – fogalmazott a minisztérium.

A tárca szerint Oroszország elemzi a mianmari eseményeket, és a jelenlegi hatóságokkal való együttműködés folytonosságának szavatolását tervezi, köztük a katonai szférában. A minisztérium szerint Moszkvában “figyelmesen nyomon követik és elemzik a jelenlegi mianmari eseményeket”, és a jövőben figyelembe veszik őket akkor, amikor majd meghatározzák, melyek a legmegfelelőbb utak a mianmari hatóságokkal való együttműködéshez.

A Kreml mindazonáltal aggodalmának adott hangot a civil halálesetek növekvő száma miatt. Eddig legalább 564 ember vesztette életét a biztonsági erők fellépése nyomán a tüntetések során.

Mianmarban rendszeresek a tüntetések azóta, hogy a hadsereg február 1-jén átvette a hatalmat és őrizetbe vette Vin Mjint államfőt, Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, az ország akkori de facto vezetőjét, valamint a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több magas rangú tisztségviselőjét.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Mianmar, Oroszország


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Ferber Katalin

Fotó: Az élet, meg minden

Árnyék podcast – Öngól

Pin It on Pinterest