Holtan találtak egy menekültet a lengyel-fehérorosz határon

Holtan találtak egy menekültet a lengyel-fehérorosz határon

A lengyel 16. gépesített hadosztály által közreadott képen az Európai Unióba igyekvő migránsok a lengyel határt védő szögesdrótkerítés fehérorosz oldalán, a kelet-lengyelországi Kuznica térségében 2021. november 8-án (Fotó: MTI/EPA/Lengyel 16. gépesített hadosztály)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Holtan találtak egy fiatal szíriai menekültet Lengyelország és Fehéroroszország határán – közölte szombaton a lengyel rendőrség. A tájékoztatás szerint a férfi holttestére pénteken találtak rá az erdőben, Wólka Terechowska település közelében. A halál oka egyelőre ismeretlen.

Ezzel 11 – más adatok szerint 9 – főre emelkedett az Európai Unió és Fehéroroszország határán kialakult válság halálos áldozatainak a száma. Péntek éjjel a lengyel rendőrség megakadályozott egy újabb, nagyjából százfős csoportot abban, hogy bejusson az EU területére.

Az elmúlt hónapokban több ezer, többségében szíriai és iraki migráns gyűlt össze Fehéroroszország és a vele szomszédos EU-tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország határán, azt remélve, hogy valamilyen módon bejut az EU területére. A migránsok sátrakban tengődnek a fehérorosz-lengyel határ térségében az erdőben, miközben a hőmérséklet fagypont körülire süllyedt.

Az EU Aljakszandr Lukasenka elnököt tette felelőssé a válságért, mondván, szándékosan idézte elő a helyzetet, válaszul a Fehéroroszország ellen bevezetett szankciókra. Az EU azután sújtotta büntetőintézkedésekkel Minszket, hogy a fehérorosz vezetés kirívóan durván lépett föl az ellenzékkel szemben a tavalyi, független megfigyelők szerint is elcsalt elnökválasztás után.

(MTI)