9/11: Eddig nem látott felvételek kerültek elő

9/11: Eddig nem látott felvételek kerültek elő

Füst szivárog a World Trade Center ikertornyaiból 2001. szeptember 11-én (Fotó: Michael Foran/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közel félórányi, eddig be nem mutatott videó felvételt tettek közzé a Youtube-on a 2001. szeptember 11-ei New York-i terrortámadásról.

Az augusztus utolsó napján posztolt képsorokat már több mint tízmillióan látták. A felvétel nemcsak azért különleges, mert a Word Trade Center (WTC) ikertornyainak összeomlása óta eltelt 17 évben nem került nyilvánosságra, hanem azért is, mert a technika azóta bekövetkezett fejlődésének köszönhetően sikerült feljavítani mind a rögzített kép, mind a hang minőségét.

De talán ennél is lényegesebb, hogy a felvétel készítője, az akkoriban a CBS hírcsatornának dolgozó Mark LaGanga több túlélőt és mentésben résztvevő embert is szóra bírt. Az operatőr bemerészkedett a WTC egyik, még álló épületének előcsarnokába is, ahol egy mentőtiszt figyelmeztette: hagyja el az épületet, mert az össze fog dőlni.

A felvételen testközelből látni a porral, törmelékkel beborított Manhattant, összeomlott épületeket, rommá tört gépkocsikat. Olykor csak a háttérzaj emlékeztet arra, hogy katasztrófa színhelyén forgott a kamera, nem pedig egy sivatagi homokvihar kellős közepén.

A WTC elleni terrortámadás évfordulója táján több amerikai sajtóorgánum is beszámolt arról, hogy sokakat máig nem sikerült azonosítani, 1100 embert jelenleg is eltűntként tartanak nyilván. Legutóbb júliusban Scott Michael Johnsont sikerült beazonosítani az állkapcsa alapján. A 2001-ben 26 éves férfi Keefe, Bruyette & Woods befektetési bank alkalmazásában állt.

Mark LaGanga's WTC 9/11 Video (Enhanced Video/Audio & Doubled FPS)

05:48 - Inside WTC 7 at the main lobby. 09:44 - View on the WTC-7 south face from west after WTC-2 (South Tower) collapsed, but before the collapse of WTC 1 ...