A Biden-féle adminisztrációnak a nulláról kell felépíteni a saját Twitter-fiókjait

A Biden-féle adminisztrációnak a nulláról kell felépíteni a saját Twitter-fiókjait

Donald Trump a Fehér Ház kertjében 2020. november 13-án (Fotó: Reuters/Carlos Barria)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Biden-csapat átmeneti apparátusának kommunikációs igazgatója, Rob Flaherty bejelentette, hogy a Twitter a beiktatás napján, 2021. január 20-án át fogja nekik adni a @POTUS (az Amerikában bevett betűszó feloldása: President of the United States, azaz Egyesült Államok elnöke) és @WhiteHouse fiókokat, több másikkal együtt, ám lenullázva, azaz a fiókok az eddigi követőiket el fogják veszíteni.

Flaherty szerint a jelenlegi fiókok archiválva lesznek @POTUS45 és @WhiteHouse45 néven (mivel Trump a 45-ik elnöke az Egyesült Államoknak), hozzáférhetőek maradnak, ám nem lehet rajtuk már új tweeteket megjeleníteni.

2017-ben Donald Trump, leköszönő elnök még úgy kapta meg a fiókokat Barack Obama előző elnöktől, hogy a Twitter engedélyezte az összes követő megtartását, kimondottan Obama digitális csapatának érésére – hiszen az nem Obama elnök személyes fiókja volt, akik a hivatalos csatornákra iratkoztak fel, azok nem személyre, hanem a hivatalra voltak kíváncsiak.

A kommunikációs igazgató szerint a Twitter azt tervezi, a jelenlegi követők értesítve lesznek, hogy hamarosan a fiók archiválásra kerül, és amennyiben szeretnének továbbra is feliratkozva lenni az új adminisztrációra, akkor már most jelöljék be maguknak a @transition46 fiókot. Joe Biden megválasztott elnök és Kamala Harris megválasztott alelnök követői szintén hasonló értesítést fognak kapni.

A Twitter kommunikációs igazgatója, Nicholas Pacilio ezt cáfolta, mondván, a Twitter és az átmeneti csapat folyamatos kommunikációban vannak egymással, és még nem történt megegyezés a Fehér Házhoz kapcsolódó fiókok átadásáról. Flaherty erre azt válaszolta, hogy ha kell, beidézi a teljes e-mailes üzenetváltást állításának bizonyítására.

Donald Trump a saját, @realDonaldTrump című fiókjáról azóta is folyamatosan a választás eredményeit kétségbe vonó megjegyzéseket tesz, sőt, kedd este egy, karácsonyi díszítés és amerikai zászlók előtt elmondott beszédében újra kijelentette, hogy minden jogi és alkotmányos lehetőséget kihasznál arra nézvést, hogy megállítsa az elnökválasztás eredményeinek ellopását.

A leköszönő elnök a saját fiókja hitelesítését (a neve melletti kék pipát) is elveszítheti, mivel a Twitter szabályzata szerint újra kell a fiókokat hitelesíteni, ha egy megválasztott politikus elveszíti hivatalát, illetve, ha valaki folyamatosan megsérti a Twitter szabályzatát, akkor szintén ez a sors várhat rá. Január 20-tól az elnök már csak egyszerű állampolgár marad, akire nem vonatkoznak a különleges szabályok, így a Twitter előre figyelmeztette, hogy ha továbbra is összeesküvés-elméleteket oszt meg, akkor előbb felfüggeszthetik, majd törölhetik a fiókját. Jelenleg a választás eredményét és törvényességét kétségbe vonó tweetek alá figyelmeztető szöveget helyez el a cég, súlyosabb esetben elrejti azokat.

Mindeközben a Facebookon „online beiktatási ceremóniára” várják a szervezők azokat, akik szerint Trump nyerte az elnökválasztást, ám a hozzászólások szerint jó páran vannak azok is, akik a választási eredményeket elfogadni nem tudókon jöttek csak élcelődni.