A britek kevernék a vakcinákat – A felnőtt lakosság 20 százalékát már beoltották

A britek kevernék a vakcinákat – A felnőtt lakosság 20 százalékát már beoltották

A 90 éves Margaret Keenan megkapja a Pfizer-BioNTech oltóanyagkifejlesztő vállalatok koronavírus elleni vakcináját az angliai Coventry egyik kórházában 2020. december 8-án. Az Egyesült Királyságban ezen a napon megkezdték az új típusú koronavírus elleni tömeges oltási kampányt. Keenan volt az első páciens, akinek beadták az oltást. MTI/PA pool/AP/Jacob King

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Brit kutatók vizsgálják, milyen védelmet nyújt, ha az oltás első és második adagját  eltérő fejlesztésű vakcinából kapja a páciens – írja a Reuters. Elképzelhető ugyanis, hogy az oltások keverésével is kiváltható a szükséges immunválasz, ez a módszer az Ebolánál korábban bevált.

A vizsgálat során először a Pfizer-vakcinával oltanak, majd 4, illetve 12 héttel később az AstraZeneca oltását adják be, de fordított sorrendben is elvégzik a műveletet, és vizsgálják azok hatásosságát. A kísérlethez több mint 800, 50 éven felüli jelentkezőt várnak a Sky News tudósítása szerint.

Mint ismert, a két oltóanyag hatásmechanizmusa teljesen más, a  Pfizer vakcinája egy hírvivő RNS segítségével aktivizálja az immunrendszert, míg az AstraZeneca egy adenovírussal juttatja a szervezetbe az eredményes védekezéshez felismerendő tüskefehérjét.

Az első eredmények június vagy július környékén várhatók. 

A Reuters arra is emlékeztet, hogy már 4 ezer variánsa van a koronavírusnak, de ezek közül csak néhány az, amely jelentősen megváltoztathatja a vírus működését, és amely esetében fennáll a veszély, hogy a jelenlegi oltások nem olyan hatékonyak vele szemben.

Eközben gőzerővel folyik a tömeges oltás Nagy-Britanniában: a brit egészségügyi minisztérium csütörtök esti ismertetése szerint a december 8-án indult oltási kampány kezdete óta 10 490 487-en kapták meg a koronavírus elleni oltóanyag első adagját, vagyis a 16 évnél idősebbek közül minden ötödik részesült a vakcinában – írja az MTI.

A 16 évesnél fiatalabbakat egyelőre nem oltják tömegesen, az oltási kampány jelenlegi szakasza mindenekelőtt az idős, veszélyeztetettebb korosztályokra koncentrál.

A második dózist 501 957-en kapták meg, így az első és a második adaggal együtt csaknem 11 millió oltást adtak be országszerte.

Az újonnan kiszűrt fertőzések, a kórházi kezelésre szorulók és a halálozások száma továbbra is jelentős ütemben csökken.