A Kreml propagandagépezetének vezetőit érintik az újabb szankciók

A Kreml propagandagépezetének vezetőit érintik az újabb szankciók

Szergej Briljov (balra) Dmitrij Medvegyevvel készít interjút (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orosz állami médiatársaságok és vezetőik ellen léptetett érvénybe szankciókat csütörtökön a brit kormány, azzal az indokkal, hogy ezek a médiaszervezetek Vlagyimir Putyin orosz elnök háborús propagandáját terjesztik.

Liz Truss brit külügyminiszter a szankciókat bejelentő közleményében propagandistáknak nevezte az intézkedésektől érintett orosz médiavezetőket és úgy fogalmazott, hogy Putyin hazugságok özönére alapozza ukrajnai háborúját. A minisztérium tájékoztatása szerint a szankciókkal sújtott médiaszemélyiségek között van Szergej Briljov, az állami Rosszija médiatársaság ismert televíziós műsorvezetője, aki a külügyi tárca szerint „Putyin propagandistája".

Briljov, aki korábban Nagy-Britanniában élt, a csütörtökön bejelentett intézkedések alapján nem juthat hozzá Nagy-Britanniában lévő vagyoneszközeihez és nem folytathat üzleti tevékenységet az országban. Hasonló szankciókat rótt ki a brit kormány Alekszandr Zsarovra, a Gazprom-Media vezérigazgatójára, aki korábban az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet, a Roszkomnadzor vezetője volt, valamint Alekszej Nyikolovra, az állami RT televízió vezérigazgatójára és Anton Anyiszimovra, a Szputnyik médiatársaság több nyelven sugárzó nemzetközi rádióállomásának vezetőjére is.

A brit kormány közvetlen szankciókat léptetett érvénybe több orosz állami médiacég, köztük az RT-t tulajdonló TV Novosztyi, valamint a Szputnyik hírügynökségét irányító Rosszija Szevodnya állami médiacég ellen is. A londoni külügyminisztérium csütörtöki nyilatkozata szerint ezek a szankciók biztosítják, hogy az RT televízió adása „ne kerülhessen vissza a brit képernyőkre", és elejét veszik annak is, hogy a Nagy-Britanniában tevékenykedő vállalatok és magánszemélyek üzleti kapcsolatra léphessenek az orosz állami propagandát terjesztő RT-vel és Szputnyikkal, valamint e médiatársaságok vezető tisztségviselőivel.

A műsorszóró engedélyek kiadásáért is felelős brit távközlési felügyelet (Ofcom) a minap visszavonta az RT televízió nagy-britanniai műsorszolgáltatási jogosítványát, azzal az indokolással, hogy a hatóság nem tartja alkalmasnak az RT nagy-britanniai műsorszórási jogosultságának birtokosát, a TV Novosztyit e jog további gyakorlására.

Az Ofcom tájékoztatása szerint a döntés előzményeként 29 vizsgálat indult annak feltárására, hogy mennyiben tekinthető pártatlannak az RT hírszolgáltatása az Ukrajna elleni orosz invázióról. Az RT nagy-britanniai tevékenységi jogosultságát megvonó intézkedés indoklása szerint a brit demokratikus társadalomban komolyan kell venni azt a követelményt, hogy a műsorszórók nézőközönsége és hallgatósága illetéktelen beavatkozás nélkül juthasson hírszolgáltatáshoz.

(MTI)

Címkék: ukrajnai háború