A brit Munkáspárt vezetője sem léptetné vissza Nagy-Britanniát az EU-ba

A brit Munkáspárt vezetője sem léptetné vissza Nagy-Britanniát az EU-ba

Brexitellenes tüntetők a londoni Parlament előtt (Fotó: Reuters/Henri Nicholls)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagy-Britannia a Munkáspárt kormányzása alatt sem lépne vissza az Európai Unióba – mondta hétfőn a legnagyobb brit ellenzéki erő vezetője.

Sir Keir Starmer – aki a Labour vezetői tisztségének betöltőjeként a párt miniszterelnök-jelöltje is – a Centre for European Reform (CER) nevű, uniós elemzésekre szakosodott londoni stratégiai kutatóműhely hétfő esti politikai fórumán felszólalva úgy fogalmazott: vannak néhányan, akik szerint a brexitet, vagyis a brit EU-tagság megszűnését nem működőképessé kell tenni, hanem vissza kell fordítani. Starmer kijelentette: ezzel a legkevésbé sem ért egyet, mivel egy ország nem haladhat előre, nem növekedhet úgy, hogy közben folyamatosan a múlt vitáira összpontosítja figyelmét.

Mindezek alapján „nagyon egyértelműen kijelenthetem”, hogy Nagy-Britannia munkáspárti kormányzás alatt sem lépne vissza az Európai Unióba, nem csatlakozna újból az EU egységes belső piacához és vámuniójához sem – mondta a CER hétfői londoni rendezvényén tartott beszédében a Labour vezetője.

Starmer szerint a régi viták újrakezdése semmilyen módon nem ösztönözné a gazdaság növekedését, nem csökkentené az élelmiszerárakat, nem segítené a brit üzleti vállalkozások sikerét a modern világban. A brexit visszafordítása a megosztottság további mélyülésének receptje lenne, elvonná a figyelmet az emberek előtt tornyosuló nehézségekről, és garantálná, hogy Nagy-Britannia „még egy évtizedre leragadjon” - mondta a Munkáspárt vezetője.

A brit gazdaságot sújtó munkaerőhiányra utalva hozzátette: kormányra kerülése esetén a Munkáspárt az EU-n belüli szabad mozgás elvét sem érvényesítené újra Nagy-Britanniában csak azért, hogy rövid távú megoldást találjon a problémára.

Nagy-Britannia 2020. január 31-én távozott az Európai Unióból, miután a brit EU-tagságról 2016 nyarán rendezett népszavazáson a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre voksolt. A brexit feltételrendszeréről a konzervatív párti brit kormányok által Brüsszellel kötött megállapodás alapján Nagy-Britannia az egységes belső piacról és a vámunióból is kilépett.

Sir Keir Starmer két éve áll a Munkáspárt élén, de most először fejtette ki a nyilvánosság előtt ennyire egyértelműen, hogy kormányra kerülése esetén nem kívánja visszavezetni Nagy-Britanniát az Európai Unióba. Ezzel az állásponttal a párt több prominens képviselője nem ért egyet. Sadiq Khan, London munkáspárti polgármestere hétfő este a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette: meggyőződése szerint az ország jövőjét az szolgálná a legjobban, ha Nagy-Britannia az EU egységes belső piacának tagja lenne.

(MTI)