A Pegasus gyártójának is dolgozott az a lobbista, akit a magyar kormány szerződtetett

A Pegasus gyártójának is dolgozott az a lobbista, akit a magyar kormány szerződtetett

Forrás: Marabu/Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy olyan washingtoni lobbistát szerződtetett 2021 végén a magyar kormány, aki egészen odáig az okostelefonok feltörésére alkalmas Pegasus kémszoftvert kifejlesztő izraeli cégnek dolgozott – derítette ki a Direkt36.

A magyar Külgazdasági- és Külügyminisztérium (KKM) amerikai jogi stratégiai tanácsadásra szerződtette George Tuckert, akinek 2021 novembertől az év végéig havi negyedmillió dollárt, azaz közel 80 millió forintot fizetett a férfi egy cégén keresztül. Tucker egy másik cégével tavaly őszig még a Pegasus kémszoftvert gyártó izraeli NSO Groupnak, illetve anyavállalatának, a Q Cyber Technologiesnak lobbizott és adott tanácsokat – írja az oknyomozó szervezet a Telex.hu-n megjelent cikkben. 

A dokumentum szerint Tuckerék „marketing és kommunikációs szolgáltatásokat, valamint jogi stratégiai tanácsadást” fognak várhatóan nyújtani Magyarországnak, ám a költségek részletezéséből kiderül, hogy munkájuk jó részét a jogi ügyek fogják kitenni. A szerződés szerint míg marketing és kommunikációs szolgáltatásokért Tuckerék csupán egy havi 9500 dolláros alapdíjat számítanak fel, addig jogi stratégiai tanácsadásért havi 235 000 dollárt. Ez átszámítva összesen kb. 77 millió forint kiadást jelent a magyar államnak. 

A tavaly novemberben kötött lobbiszerződés 2021 végéig szólt, azzal, hogy a magyar külügy azt további négy hónapra – vagyis éppen 2022 április végéig – meghosszabbíthatja. A Direkt36 megkeresésére se Tuckerék tanácsadócége, se a Külgazdasági-és Külügyminisztérium nem reagált, így többek közt arra sem válaszoltak, végül meghosszabbították-e a szerződést.

A Direkt36 megszólaltatta Scott Cullinane-t, a US-Europe Alliance nevű washingtoni szervezet vezetőjét, aki a cikk szerint kongresszusi munkatársként szerzett közvetlen tapasztalatot az Orbán-kormány lobbimódszereiről. Ő arra hívta fel a figyelmet: az NSO Group volt tanácsadójának lobbimegbízását  egy hónappal az USA decemberi demokráciacsúcsa (melyre egyedüli EU-s tagállamként Magyarországot nem hívták meg), illetve nagyjából öt hónappal a magyarországi választás előtt jegyezték be. „Valószínű, hogy ez inkább arról szól, hogy az Orbán-kormányt potenciális amerikai szankcióktól kell megvédeni” – mondta.