A tüntetők felgyújtották Khomeini ajatollah szülőházát Iránban

A tüntetők felgyújtották Khomeini ajatollah szülőházát Iránban

Ruhollah Khomeini lakóháza lángokban

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ruhollah Khomeini ajatollah az állítások szerint az iráni Khomein város egyik lakóházában született, a születési anyakönyvi kivonata szerint 1900-ban. Más források ezt vitatják, és inkább 1902-re teszik a születésnapját.

A hivatalos iráni történetírás mindenesetre azt a házat tiszteli az ajatollah szülőhelyeként, amit pénteken részben felgyújtottak a városban tüntetők. A BBC által közölt felvételeken az látszik, hogy a ház egy része lángokban áll, a köré gyűlt tömeg pedig éljenez. A házban az ajatollah életét bemutató kiállítás (volt) látható.

Az incidens is mutatja, hogy a 22 évesen a hidzsáb nem rendeltetésszerű viselése miatt meggyilkolt Mahsza Amini halála miatt kitört tiltakozási hullám, a rengeteg letartóztatott és megölt tüntető dacára nemhogy csillapodna, de a rezsim szempontjából egyre veszélyesebbé válik. Hiszen most a rendszer alapítójának szülőházát igyekezett elpusztítani a feldühödött tömeg.

Az addig londoni száműzetésben élő Ruhollah Khomeini volt az 1979-es iráni iszlám forradalom kulcsfigurája. Miután a felkelés elsöpörte Reza Pahlavi sah (ugyanolyan autokratikus, viszont világias) rezsimjét, Khomeini teokratikus diktatúrát vezetett be az országban, ami az ajatollah 1989-es halála óta is urallja Iránt.