A zavargások ellenére ugyanott tartják a zászlós Jeruzsálem-napi felvonulást Izraelben

A zavargások ellenére ugyanott tartják a zászlós Jeruzsálem-napi felvonulást Izraelben

Jeruzsálem (Fotó: Robert Bye/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szokásos útvonalon tarják az izraeli zászlós Jeruzsálem-napi menetet az óvárosban a zavargások ellenére - jelentette a Háárec című újság honlapja hétfőn. A rendőrség úgy döntött, hogy a szokásos módon rendezhetik meg a Damaszkuszi-kapun és a túlnyomórészt arabok lakta óvárosi lakónegyedeken is áthaladva a Jeruzsálem-napi izraeli zászlós menetet, helyi nevén a "zászlók táncát", noha a védelmi szervek vezetői korábban arra figyelmeztették a politikai vezetőket, hogy ez lángba boríthatja Kelet-Jeruzsálemet, és eszkalációhoz vezethet a térségben.

A menetet több ezer rendőr fogja biztosítani, és csak akkor változtatnak rajta, ha konkrét értesülésük lesz valamilyen támadás tervéről. A kék-fehér zászlós tömeg áthaladása a Damaszkuszi kapunál különösen jelentős döntés, mert ez a kapu számít a leginkább a palesztinok használta helynek. Az elmúlt hetekben a ramadán idején a rendőrségnek az a döntése okozta a legtöbb palesztin bírálatot majd erőszakos összetűzést, hogy nem engedélyezték a muzulmán hívők üldögélését a Damaszkuszi kapunál, ahol a korábbi években ramadán éjszakáin hagyományosan több százan gyülekeztek.

A rendőrség a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerint reggel megpróbálta megakadályozni az indulatokat, és ezért nem engedték a zsidókat a Templom-hegyre. Az Al-Aksza mecset körüli délelőtti összecsapásokban 21 izraeli rendőr is megsebesült a feléjük dobott kövektől. A palesztin Vörös Félhold mentőszolgálat délutáni jelentése szerint a palesztinok közül 305-en sebesültek meg, 228 embert kórházakba szállítottak, és 7-en súlyos sérülést szenvedtek.

Ajman Ode, az arab pártok Közös Listájának vezetője Jeruzsálembe látogatott, ahol kijelentette, hogy minden baj forrása a megszállás, és minden más nemzethez hasonlóan az arab-palesztin nép is megérdemli az önrendelkezési jogot. Iszmail Haníje, a Hamász vezetője az Izraellel szembeni ellenállás növelésére szólított fel, kijelentette, hogy nem fogják karba tett kézzel nézni, és tiltakoznak az Al-Aksza mecsettel kapcsolatban a status quo, az eddigi helyzet minden megváltoztatása ellen.

Jeruzsálem vitatott hovatartozása a palesztin-izraeli konfliktus egyik legfőbb nyitott kérdése. Az izraeliek Jeruzsálem egészét saját fővárosuknak nyilvánították, beleértve a város 1967-ben elfoglalt keleti szektorát is, míg a palesztinok Kelet-Jeruzsálemet szeretnék megtenni a Ciszjordániából és a Gázai övezetből létrehozni vágyott önálló államuk fővárosává. (MTI)