Abe Sindzo merénylőjének egy titokzatos szervezettel volt baja

Abe Sindzo merénylőjének egy titokzatos szervezettel volt baja

Elfognak egy férfit az Abe Sindzo elleni merénylet helyszínén (Fotó: Kyodo.Kyodo/via REUTERS )

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sajtótájékoztatót tartott a japán rendőrség péntek kora délután Abe Sindzóo volt japán miniszterelnök meggyilkolása ügyében. Mint megírtuk, Abe pénteken, helyi idő szerint 11:30-kor lett merénylet áldozata, amikor Narában, egy vasútállomáson tartott kampánybeszédet a közelgő felsőházi választások miatt. Ezt követően órákig küzdöttek az életéért, de  a nyakát, illetve a szívét ért találat végzetesnek bizonyult, nem tudták már megmenteni. A rendőrök a helyszínen elfogták a 41 éves Jamagami Tecuját, aki meg sem próbált elmenekülni a helyszínről. 

A férfit azóta már ki is hallgatták, és beismerte tettét. A kihallgatáson csak annyit mondott a nyomozóknak: elégedetlen volt az exkormányfővel, ezért döntött úgy, hogy megöli. 

A rendőrségi sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy házilag készült sörétes puskával lőtte le a neves politikust. A merénylő arról is beszélt, hogy egy „bizonyos szervezetre” neheztel, és véleménye szerint Abe Sindzo ennek volt a tagja, ezért lőtte le – adja hírül a BBC.

A rendőrség átkutatta Jamagami lakását, akol még számos saját kezűleg készített fegyvert, sőt robbanóanyagot is találtak. Még annyi derült ki, hogy a munkanélküli merénylő vonattal utazott a helyszínre, de a rendőrség azt már nem árulta el, hogy találtak-e töltényeket a helyszínen, illetve vizsgálják, hogy egyedül cselekedett-e.

Az újságírók rákérdeztek arra, hogy milyen biztonsági intézkedések közepette tartották a kampányrendezvényt, hiszen a volt kormányfő mögött is álldogálhattak emberek, a merénylő is onnan lőtt. A rendőrség erre azt válaszolta, hogy először a nyomozással foglalkoznak, erre 90 fős csapatot hoztak létre, és majd későbbtérnek ki arra, hogy ki a felelős.

A merénylet híre sokkolta Japánt és a világot is. A szigetországban nagyon szigorúak a fegyvertartási szabályok, és a társadalmi hagyományokból eredően is szinte ismeretlen fogalom a politikai indíttatású merénylet. Abe viszonylag népszerű politikus is volt, a hírre Abe kollégái, pályatársai is gyorsan reagáltak, és számos külföldi politikus – köztük Orbán Viktor – is azonnal kifejezte részvétét a kormányfő családjának és Japánnak.  

„Nagyszerű nézetekkel megáldott vezető volt” – nyilatkozott Abéról Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere, aki a G20 országcsoport külügyminisztereinek indonéziai találkozóján éppen japán és dél-koreai kollégáival készült tárgyalni, mikor tájékoztatták őket a volt kormányfő haláláról.

Anthony Albanese ausztrál kormányfő „lesújtó hírként” fogadta a volt japán miniszterelnökről kapott értesüléseket. Azt hangoztatta, hogy „Abe Ausztrália egyik legközelebbi barátja” és „egy óriás volt a világ színpadán, hátrahagyott öröksége hatással van az egész világra”.

„Japán egy kiváló miniszterelnököt vesztett el, aki az életét áldozta az országáért, és a világban fennálló rendért dolgozott” – fogalmazott Emmanuel Macron, Franciaország elnöke a Twitteren közzétett bejegyzésében.

Olaf Scholz német kancellár és Annalena Baerbock külügyminiszter külön-külön is részvétüket fejezték ki Twitter-oldalaikon.

Boris Johnson, az Egyesült Királyság miniszterelnöke szerint „sokan emlékezni fognak” Abe Sindzo vezetésére, amellyel „példátlan időkben” is helyt állt. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyság „ezekben a sötét és szomorú időkben is a család, a barátok és a japán emberek oldalán áll”.

Ugyancsak a Twitteren nyilvánította ki részvétét Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára, akit „mélységesen elkeserít Abe Sindzo kegyetlen halála”. Stoltenberg „a demokrácia védelmezőjeként”, sokéves barátjaként és kollégájaként emlékszik a volt japán kormányfőre.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kegyetlen és gyáva cselekedetnek nevezte Abe lelövését, az Európai Tanács elnöke, Charles Michel pedig úgy fogalmazott, soha nem fogja megérteni, mi vezethetett „ennek a nagy politikusnak a brutális meggyilkolásához”. Az európaiak együtt gyászolnak Japánnal – fűzte hozzá Michel.