Alaszka felett lőtt le egy „nagy magasságban” repülő objektumot az amerikai hadsereg

Alaszka felett lőtt le egy „nagy magasságban” repülő objektumot az amerikai hadsereg

Joe Biden amerikai elnök a félidős választások fejleményeit értékelő sajtótájékoztatóján a washingtoni Fehér Házban 2022. november 9-én. (MTI/EPA/SIPA Pool/Oliver Contreras)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Államok hadereje lelőtt egy „nagy magasságban repülő objektumot” Alaszka felett – közölte a CNN. A katonai parancsot még Joe Biden elnök adta ki a pénteki nap folyamán. A védelmi tárca közel 24 órán át követte az „objektumot” Alaszka légterében, mielőtt a lelövéséről döntöttek volna. 

John Kirby, a Fehér Ház szóvivője annyit tett hozzá, hogy az objektum 40 ezer láb (mintegy 12 kilométer) magasságban repült, ami már veszélyt jelentett a polgári utasszállító gépek számára. Elmondása szerint katonai repülőgépek lőtték le az objektumot a kanadai határ közelében, a maradványok a fagyott óceánban eshettek, ezeket felkutatják és megvizsgálják. 

Kirby hangsúlyozta, hogy nem tudják, kié lehetett az objektum, így azt sem, hogy állami, vagy cég vagy magánszemély által birtokolt tárgyról van szó, amelynek mérete egy kisebb autónak felelt meg. Ezek szerint sokkal kisebb méretű volt, mint a múlt hétvégén lelőtt kínai kémléggömb. 

A mostani intézkedés annyiban eltér a kínai kémléggömb esetétől, hogy az Egyesült Államok nem hagyta majdnem egy hétig repkedni a tárgyat az ország felett – ami miatt erős kritika érte Bident –, hanem lényegében egy napon belül megsemmisítette.