Amatőrnek tűnő kommandósokat fogtak el Venezuelában

Amatőrnek tűnő kommandósokat fogtak el Venezuelában

Nicolás Maduro venezuelai elnök két elfogott amerikai állampolgár és volt különlegesen kiképzett katona, Airan Berry és Luke Denman állítólagos útlevelét mutatja fel caracasi internetes sajtóértekezletén, 2020. május 6-án (Fotó: MTI/EPA/Elnöki sajtóiroda)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnik, Nicolás Maduro venezuelai elnöknek is meglett a maga terrorista-ügye: a tengerparton elfogtak egy Kolumbiából érkező csoportot, amely állítólag a szocialista vezető elrablása miatt érkezett az országba. A tizenkét letartóztatott között két egykori amerikai kommandós – Airan Berry és Luke Denman – is van, őket az állami televízióban is megmutatták. Maduro szerint „az invázió közvetlen főnöke az amerikai elnök, Donald Trump”. A csapat szédületesen amatőrnek tűnik – rögtön az országba érkezés után, még a tengerparton elfogták őket.

A venezuelai államfő állítólagos elrablására készülő „amerikai zsoldosokat” szerintük Floridában készítették fel – vezetőjüknek egy kanadai-amerikai állampolgárságú, 43 éves Jordan Goudreaut neveztek meg szocialista ország hatóságai. Az egykori őrmester Irakban és Afganisztánban is szolgált. A csapattal állítólag az ellenzék vezetője, Juan Guaidó kötött szerződést.

Fordulat következett be a Tóásó-ügyben Bolíviában | Magyar Hang

Az állam elismerte, hogy a tizenegy éve tartó eljárás egy politikai ügy volt, amelyben embereket hurcoltak meg.

A történet kísértetiesen hasonlít egy másik latin-amerikai országban, Bolíviában megrendezett eseménysorozatra: a szocialista Evo Morales több választást is megnyert azzal, hogy azt állította, nemzetközi zsoldoshadsereget küldtek az ő kiiktatására a magyar-horvát-bolíviai állampolgárságú Eduardó Rózsa Flores vezetésével.

A bolíviai hatóságok 2009 áprilisában a Santa Cruz-i Las Americas szállodában rajtaütöttek a csoporton, lelőve Rózsát, a szovátai Magyarosi Árpádot és az ír Martin Dwyert. Egy sok évig tartó per kezdődött, amelybe bevonták szinte a teljes bolíviai ellenzéket – aki nem tudott időben elmenekülni az országból, az szintén rács mögé került.

Azóta Morales megbukott, elmenekült az országból (jelenleg Argentínában tartózkodik, ott kapott menedékjogot), és egyre több részlet derül ki arról, hogy az egész egy megrendezett eseménysorozat volt a baloldal hatalmának megerősítésére. Ezt a módszert vehette át a venezuelai elnök, akinek országa komoly gazdasági-politikai válsággal küzd: a lakosság döntő többsége éhezik, legalább ötmillió ember menekül el és világrekordokat dönt az infláció.

Az amerikai elnök, Donald Trump egy, a Fox Newsnak adott interjúban tagadta az amerikai érintettséget – azt mondta, ha meg akarná buktatni Madurót, nem egy kis csoportot küldene, hanem egy egész hadsereget. „Meg kell tudnunk, pontosan mi történt, de ha egyszer valamit akarunk tenni Venezuelával, az egész más lesz, azt inváziónak fogják hívni” – magyarázta.

Drogkereskedelemmel vádolta meg Amerika a venezuelai elnököt | Magyar Hang

Tizenöt millió dollár nyomravezetői díjat ajánlottak fel annak, akinek segítségével le tudják tartóztatni Nicolás Madurót és társait.

Az Egyesült Államok és Venezuela között már elég hosszú ideje nem túl baráti a viszony. Az amerikai vezetésnek Maduro elődjével, a hírhedt Hugo Chávezzel sem voltak túl jó kapcsolatai, főleg, hogy a venezuelai szocializmust kiépítő, 2013-ban elhunyt elnök szimplán csakn az ördögnek nevezte Amerikát. A washingtoni kormányzat legutóbb drogkereskedelemmel vádolta meg a buszsofőrből elnökké lett Madúrót és és adminisztrációjának négy további vezető tagját, és 15 millió dollár nyomravezetői díjat ajánlottak fel annak, akinek segítségével le tudják tartóztatni őt és társait.