Amerikai javaslat: orosz olajembargó helyett importvám

Amerikai javaslat: orosz olajembargó helyett importvám

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszél az általa összehívott iparági egyeztetésen, amelyen Magyarország energiabiztonságáról tárgyaltak Brüsszel tervezett orosz olajembargója kapcsán a Karmelita kolostorban 2022. május 5-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mivel a magyar kormány ellenállása miatt egyelőre nem született döntés az Európai Unióban az orosz olajembargóról, hírek szerint az amerikai pénzügyminisztériumi új ötlettel állt elő: importvámmal drágítaná az orosz olaj vásárlását, és ebből finanszíroznák például Ukrajna újjáépítését – vette észre a Portfólió.

Az amerikai tárca illetékesei kedden azt közölték a Reuters tudósítása szerint, hogy a G7-ek e hétvégi pénzügyi találkozóján nyújtják be azt a javaslatot, hogy az uniós tagállamok vessenek ki vámokat az orosz olajra, ami így gyorsabb alternatívája lenne a teljes olajembargónak.

Az amerikaiak által mérlegelt importvám rendszerét úgy alakítanák ki, hogy ösztönözze az oroszokat a kitermelésre (ezáltal a más piaci olajfajták árára felfelé irányuló nyomás is enyhülne), ugyanakkor az olcsóbb orosz olaj iránti kereslet visszafogott legyen, így kevesebb lesz az orosz költségvetési bevétel is ebből. Az importvám összege egy pénzügyi alapba vándorolna, amelyből Ukrajna gazdasági helyreállításához is hozzájárulnának. 

Az orosz olajimport vámjának ötlete egyébként Mario Draghi olasz kormányfő múlt heti washingtoni látogatásán vetődött fel, ezután jött az amerikai pénzügyminisztériumban formálódó terv.

A portál szerint az nem világos, hogy a G7 keretein belül megszülető importvám terve hogyan lenne általánosan kötelező az EU-ban, illetve Magyarországon is, ha azt a magyar kormány esetleg szintén elutasítaná.