Amerikai törvényhozó: Egyiptom figyelmeztette Izraelt három nappal a támadás előtt

Amerikai törvényhozó: Egyiptom figyelmeztette Izraelt három nappal a támadás előtt

Izraeli katonák 2023. október 11-én (Fotó: MTI/AP/Ohad Zwigenberg)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnöke, a republikánus Michael McCaul azt állította újságíróknak, Izraelt figyelmeztette Egyiptom a Hamász támadását megelőzően – írta a Times of Israel. Mint beszámoltunk róla, korábban a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet egy egyiptomi hírszerzési forrásra hivatkozva állította: Abbász Kamel egyiptomi hírszerzési miniszter tíz nappal a Hamász fegyvereseinek támadása előtt jelzett Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek, hogy „valami rendkívüli, szörnyű támadás” készül Gázából. Ezt viszont Netanjahu hivatala tagadta. 

Most a Times of Israel cikke azt álítja, az amerikai politikus úgy fogalmazott: „Tudjuk, hogy Egyiptom figyelmeztette Izraelt három nappal azt megelőzően, hogy egy ilyen esemény megtörténhetett”. Később azt is mondta, nem akar túlságosan belemenni a titkosított részletekbe, de volt figyelmeztetés, a kérdés az, hogy milyen szinten.

Később az izraeli lap arról is írt, nekik is arról beszélt egy egyiptomi tisztviselő, hogy figyelmeztették Izraelt, a Hamász „valami nagy dolgot” tervez. A tisztviselő azt feltételezi, hogy a figyelmeztetés nem jutott el Netanjahu irodájáig.

Az izraeli-palesztin konfliktus főbb szerdai fejleményeiről itt olvashatnak

Címkék: Izrael, Egyiptom, Amerika, Hamasz