Áttörési kísérlet most nem volt, de továbbra is feszült a helyzet a lengyel határnál

Áttörési kísérlet most nem volt, de továbbra is feszült a helyzet a lengyel határnál

Járőröző lengyel határőr a fehérorosz határon, Polowce környékén 2021. december 17-én. A Fehéroroszország felől érkező migrációs nyomás miatt a lengyel határőrség támogatására mintegy 12 ezer katonát mozgósítottak. Az év eleje óta csaknem 40 ezer, sok esetben a fehérorosz egyenruhások által támogatott határsértési kísérletet regisztráltak a lengyel-fehérorosz határon (Fotó: MTI/EPA/PAP/Wojtek Jargilo)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem történt határáttörési kísérlet a lengyel-fehérorosz határon kedden, első ízben a nyáron felerősödött migrációs hullám óta - közölte szerdán a lengyel határőrség.

A közös határszakasz két pontján legfeljebb 30 fős migránscsoportok megközelítették ugyan a határvonalat, de visszavonultak a lengyel járőrök megjelenése után – olvasható a határőrség Twitter-oldalán.

Anna Michalska, a lengyel határőrség szóvivője mindazonáltal arról számolt be a PAP hírügynökségnek, hogy továbbra is fennáll a feszültség, a határon egy sor nyugtalanító incidens történt, például egy, fehérorosz biztonságiak által vezetett gépkocsiból levegőbe leadott lövések is eldördültek.
Az év eleje óta a lengyel-fehérorosz határon csaknem 40 ezer, sok esetben fehérorosz egyenruhások által is támogatott határsértési kísérletet regisztráltak.

A migrációs nyomás októberben érte el eddigi tetőfokát, amikor mintegy 17,5 ezer határáttörési kísérlet történt. December eleje óta több mint 1200 ilyen esetet regisztráltak, azonban az októberi, nagy létszámú migránscsoportok általi határostromoktól eltérően ezúttal csupán a határ mentén szétszóródott, kisebb csoportok próbálkozásairól volt szó.

(MTI)