Atv: ha Deutsch Tamásnak mennie kell a Néppártból, a többi fideszes is vele tart

Atv: ha Deutsch Tamásnak mennie kell a Néppártból, a többi fideszes is vele tart

Deutsch Tamás, a FIDESZ-KDNP képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha az Európai Néppárt frakciója napirendre tűzi Deutsch Tamás kizárását és meg is szavazzák, a fideszes képviselők is távoznak vele együtt – mondták az Atv.hu-nak brüsszeli források.

Deutsch kizárását Othmar Karas, a néppárti EP-frakció osztrák ÖVP-s alelnöke kezdeményezte, miután a fideszes politikus novemberben a Gestapo és az ÁVÓ érveléséhez hasonlította Manfred Weber néppárti frakcióvezető egyik megjegyzését. A frakció 30 tagja levélben adott hangot felháborodásának. – Sokkolók és szégyenteljesek Deutsch Tamás nyilatkozatai, amelyeket többször megismételt. Az EPP képviselőcsoport nem engedhet a jogállamiságnak. Deutsch Tamásnak nem szabad tovább aláásnia az EPP képviselőcsoportjának hitelességét – írták.

Deutsch később bocsánatot kért Manfred Webertől, aki, mint a magyar EP-képviselő írta, tudomásul vette azt. Weber ettől függetlenül a múlt szerdai frakcióülésen azt mondta, ő mindig próbált hídépítő lenni, de „ami sok, az sok”, és elfogadhatatlannak minősítette Deutsch szavait a résztvevők szerint.

Az Atv brüsszeli forrásai szerint még „nem száz százalékosan biztos”, hogy napirendre tűzik a fideszes delegációvezető kizárásáról szóló döntést.

Mindeközben a 444 a Politico cikkére hivatkozva arról ír, hogy lengyel néppárti politikusok kizárnák Deutschot. – Andrzej Halicki lengyel néppárti képviselő, a Polgári Platform politikusa a lapnak azt mondta, a teljes lengyel delegáció támogatja a kizárást. „A Fidesz a közös Európa és a joguralom ellen van. Megtámadják a vezetőinket Jean-Claude Junckertől Donald Tuskon át Manfred Weberig, elfogadhatatlan összehasonlításokat tesznek” – olvasható a 444 cikkében.

A fideszes politikusól szerdán szavazhatnak, de az ülésen a Telex múlt heti cikke szerint akár a teljes Fidesz-delegáció kizárása is napirendre kerülhet. Az Oe24.at osztrák hírportál információi alapján legalábbis „intenzíven” foglalkoznak majd ezzel a javaslattal.

Mint a Magyar Hang is megírta, Szijjártó Péter külügyminiszter négy európai szélsőjobboldali párttal is egyeztetett a múlt héten. Ez alapján Jávor Benedek azt feltételezte, hogy a magyar kormány éppen előkészíti a terepet a Fidesz Néppárt utáni szerepléséhez.