Az elszámoló fűtésszámla előtt támogatást kapnak a rászorulók Németországban

Az elszámoló fűtésszámla előtt támogatást kapnak a rászorulók Németországban

Fotó: Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fűtési költség emelkedése miatt a leginkább rászoruló rétegeknek járó, egyszeri támogatás bevezetéséről fogadott el javaslatot a német szövetségi kormány szerdán.

A kormányülésen elfogadott és a szövetségi parlament (Bundestag) elé terjesztett jogszabálytervezet alapján nagyjából kétmillióan, köztük nyugdíjasok, egyszülős családok és diákok kaphatnak segítséget a földgáz világpiaci árának robbanásszerű emelkedéséből fakadó drágulás ellensúlyozására.

A lakhatási támogatásban (Wohngeld) részesülők kétszemélyes háztartás esetén 175 eurót (63 ezer forint) kapnak, a háztartás harmadik tagjától fejenként további 35 euró jár, míg az egyedül élők 135 eurót kapnak. A felsőoktatásban és a szakképzésben állami támogatással – a havonta nagyjából 720 eurót jelentő, BAföG néven ismert juttatással – tanuló diákoknak 115 euró egyszeri támogatás jár fűtési költségre.

A tervek szerint a támogatásról szóló törvény június 1-jén lép hatályba, így minden jogosult megkaphatja a pénzt, mire megérkezik a 2021–2022-es fűtési szezonról szóló elszámoló számla.

A kormány tervezi a lakhatási támogatásra vagy képzési támogatásra nem jogosultak, és így az egyszeri fűtésdíj-hozzájárulástól elesők terheinek csökkentését is; az elképzelés szerint az év közepén minden fogyasztónál egységesen kivezetik a megújuló energiaforrások kiaknázásának ösztönzését szolgáló – az úgynevezett megújuló energia törvény (EEG) után EEG-járuléknak nevezett – díjat, amely a villamos energia árára rakódik, és az áramdíj 22 százalékát teszi ki.

A Verivox összehasonlító portál adatai szerint az energiaárak az utóbbi egy évben 35 százalékkal emelkedtek Németországban. Ez azt jelenti, hogy a német háztartásoknak miden korábbinál többet kell fizetniük a fűtésért, az áramért és az üzemanyagért.

(MTI)