Elérte az egy tucatot az idei hegymászószezon halálos áldozatainak száma

Elérte az egy tucatot az idei hegymászószezon halálos áldozatainak száma

A Himalája. Képünk csak illusztráció (Fotó: Jeremy Bezanger / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az idei hegymászószezonban már tizenketten haltak meg a Mount Everest meghódítására indulók közül – adja hírül a The Himalayan Times a hatóságok közlése alapján. A legutolsó áldozat egy kanadai hegymászó, aki május 25-én halt meg a hegy III-as tábora felett. Ugyanakkor öt hegymászót – köztük a magyar Suhajda Szilárdot – eltűntként tartanak nyilván, a három külföldi mellett két nepálit is.

A lap szerint a kanadai Petrus Albertain Swart, a Madison Mountaineering expedíció tagja volt, a IV. tábor felett lett rosszul, miután magashegyi betegséget kapott a csúcsra való feljutás közben. Az alaptáborból származó források szerint a férfinak segítettek leereszkedni, de a III. táborba vezető úton meghalt.

A lap ír Suhajda Szilárdról is, akit utoljára körülbelül 8780 méteren, bő 50 méterrel a csúcs alatt, a Hillary-lépcső aljában láttak. Az őt észlelő csapat szerint a ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt a magyar hegymászó. – Amikor elhaladtak mellette, életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta – olvasható Suhajda Szilárd Facebook-oldalán. A háttércsapat még a csütörtök esti órákban megállapodott a Suhajda Szilárd alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel abban, hogy megpróbálnak helikopterrel olyan magasságba repülni, hogy látható legyen a magyar mászó, miközben három serpa elindul a felkutatására, akik optimális esetben május 26-án, a késői órákban felérhetnek hozzá. „A realitást nézve már nagyon kis esélye van annak, hogy Szilárdot életben találják abban a magasságban, azonban én teljes mértékig bízom Szilárdban és hiszek a csodákban” – mondta a hegymászó felesége, Legindi Tímea, aki egyben az expedíció kommunikációs munkatársa. 

Az Index az Explorersweb péntek délelőtti cikke alapján azt írta, elképzelhető, hogy az idei lesz minden idők legtöbb halálos áldozatot követelő hegymászó idénye a Mount Everesten.

Suhajda Szilárd május 21-én indult el az 5500 méteren fekvő alaptáborból, hogy a már korábban kiépített táborhelyeit használva, május 24-én feljusson a Föld legmagasabb hegyére, a 8848 méter magas Mount Everestre. Mindezt „tisztán”, vagyis teherhordók és mesterséges oxigén használata nélkül szerette volna elérni, ilyen teljesítményre korábban egyetlen magyar mászó sem volt képes. Ám szerda óta nem érkezett hír róla, a nyomkövetője sem működött.