Az omikron Dél-Afrikában sokkal gyakrabban újrafertőzi a gyógyult covidosokat

Az omikron Dél-Afrikában sokkal gyakrabban újrafertőzi a gyógyult covidosokat

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Dél-afrikai kutatók egyelőre nem lektorált közleménye szerint az omikron-variáns nagyobb valószínűséggel fertőzi újra a gyógyult koronavírus-fertőzötteket, mint a korábbi variánsok. Ez az első, valós tényeken alapuló ismeret arra vonatkozóan, hogy az omikron hatékonyabban kerüli el az immunitást, mint a korábbi mutánsok.

Bár a vakcinák hatékonysága vele szemben még nem ismert, e jelek alapján egyre valószínűbb, hogy az oltás eredetű védettség hatékonysága is csökkenni fog.

Dél-Afrikában megnégyszereződött az új covidefertőzések száma, mióta az omikron-variáns lett domináns az országban. A variáns megnövekedett fertőzőképessége ezért bizonyítottnak tekinthető. Ugyanakkor továbbra sem ismert, hogy az omikron súlyosabb megbetegedést okoz-e, mint a korábbiak.

A tanulmányban a járvány kezdete óta megfertőződött 2,7 millió ember adatait elemezték. Közöttük 35 670 legalább kétszeresen, 332 legalább háromszorosan és 1 négyszeresen fertőzöttet azonosítottak. Az újrafertőzöttek 14 százaléka idén novemberben fertőződött meg újra, ami az omikron megnövekedett immunitáselkerülő képességére utal.

(CNN)