Az oroszok szerint ukrán szabotőrök miatt gyulladt ki az atomerőmű

Az oroszok szerint ukrán szabotőrök miatt gyulladt ki az atomerőmű

Az orosz fegyveres erők tüzet nyitnak a délkelet-ukrajnai zaporizzsjai atomerőműre 2022. március 4-én (Fotó: MTI/AP/Zaporizzsjai atomerőmű)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ukrán szabotőröket hibáztatja a zaporizzsjai atomerőműnél kitört tűz miatt az orosz védelmi minisztérium. A Reuters szerint a szóvivőjük arról beszélt, hogy ők már február 28-a óta felügyelet alatt tartják a területet, csütörtök este pedig „a kijevi nacionalista rezsim” tett próbát egy „rendkívüli mértékű provokációval”.

Az eddigi hírek szerint pénteken hajnalban az orosz erők heves lövöldözése következtében tűz ütött ki a létesítményben. Az ukránok folyamatosan kérték az oroszokat, hogy hagyjanak fel a legnagyobb európai atomerőmű támadásával, a tűz állításuk szerint valódi nukleáris veszélyhelyzetet teremtett. A lángokat a kora reggeli órákra sikerült megfékezni. Az üzemeltető személyzet figyelemmel kíséri a létesítmény működését, biztosítva a technológiai előírások betartását, korábbi közlésük szerint a blokkok sértetlenek.

Közben az is kiderült, hogy két ember megsérült a harcok során a zaporizzsjai erőmű munkatársai közül. Rafael Grossi, Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatójának bejelentése szerint egyikük sem tartozik a technikai személyzet soraiba, biztonságiak voltak.

Zelenszkij eközben az orosz néphez szólt, rákérdezve: hogyan lehetséges mindez, amikor még 1986-ban együtt küzdöttek a csernobili katasztrófa következményeinek elhárításáért?

A háborúról szóló folyamatos, percről percre tudósításunkat itt olvashatja!