Az ukránok szerint az orosz csapatok több irányban megálltak; Herszonból elkezdenek kitelepíteni

Az ukránok szerint az orosz csapatok több irányban megálltak; Herszonból elkezdenek kitelepíteni

Az orosz hadsereg által szervezett sajtóút során készült kép egy gépfegyveres orosz katonáról a dél-ukrajnai Herszon egyik épületénél 2022. május 20-án (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz csapatok parancsot kaptak a felsővezetéstől, hogy ideiglenesen állítsák le a támadóműveleteket a harci cselekmények bizonyos területein, köztük Donyeck megyében – írta az ukrán vezérkar csütörtöki harctéri helyzetjelentésében. A közlemény szerint az ilyen döntések fő oka az utánpótlás rendkívül alacsony erkölcsi és pszichológiai állapota és az, hogy a mozgósítottak közül sokan dezertálnak, illetve nem tartják be a harci parancsokat.

A zaporizzsjai régióban, Tokmak térségében az ukrán alegységek három orosz Sz-300-as légvédelmi rakétarendszert semmisítettek meg legénységgel együtt. A megsérült orosz katonákat a helyi kórházba szállították. A déli Herszon megyében Tokarivka térségében mértek az ukrán erők tüzérségi csapást az orosz csapatokra, aminek következtében az orosz hadsereg mintegy 150 katonát veszített.

Jaroszlav Jarusevics Herszon megyei kormányzó egy tévéműsorban azt mondta, hogy az ukrán csapatok már 75 települést szabadítottak fel a régióban, ebből csak októberben 29-et. Néhányat megnevezett azokon felül, amelyeknek a visszavételét már korábban közzétette a déli műveleti parancsnokság is. Kiemelte, hogy Herszon megye felszabadítása folytatódik, de – mint mondta – több részletet nem közölhet a hadsereg által kért „információs csend¤ betartása miatt.

Volodimir Kudrickij, az Ukrenerho áramszolgáltató vállalat igazgatótanácsának elnöke a Facebookon közölte, hogy nincs szükség az országban az áramszolgáltatás időleges korlátozására, mert az orosz rakétacsapások nyomán keletkezett károkat minden régióban sikerült helyreállítani.

Segítséget ígért az orosz kormány csütörtökön az ukrán ellentámadás fókuszában lévő Herszon megye azon lakosainak, akik „Oroszország más régióiba” szeretnének utazni. Marat Husznullin orosz miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy a kormány segíteni fogja az október elején Oroszországhoz csatolt Herszon megye lakosait, akik Oroszország más régióiba szeretnének távozni. Mint mondta, az erre vonatkozó kérést a régió ügyvezető kormányzója, Vlagyimir Szaldo intézte Moszkvához, az ukrán rakétatámadásokra hivatkozva. A kormányfőhelyettes segítséget ígért az emberek ingyenes elhelyezésében és ellátásában. Kirill Sztremouszov, a régió közigazgatásának helyettes vezetője hangsúlyozta, hogy nem tervezik Herszon régió kiürítését.

A Donyecki Népköztársaság területvédelmi parancsnoksága közölte, hogy az orosz erők „felszabadították” az Artemivszktől (Bahmuttól) mintegy hat kilométerre lévő Opitne és Ivanhrad települést. Gyenyisz Pusilin, az Oroszország által elcsatolt donyecki régió vezetője a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a csapaterősítésnek és a mozgósításnak köszönhetően fordulópontjához közeledik az általa vezetett terület "felszabadítása".

A tárca csütörtökön közölte, hogy tárgyalások eredményeként Ukrajna húsz orosz hadifoglyot adott át. Vjacseszlav Gladkov, az oroszországi Belgorod megye kormányzója csütörtökön este közölte, hogy a régió egyik falvában ukrán lövések miatt felrobbant egy hadianyagraktár. Az előzetes adatok szerint sérültek nincsenek, a település lakosait pedig evakuálják. A News.ru portál szerint a robbanások Oktyabrszkoje községben történtek, és tüzet okoztak. Belgorod városban korábban találat érte egy 15 emeletes ház tetejét, miután ukrán rakétatámadásra válaszul működésbe lépett az orosz légvédelem. Az incidensnek nem voltak sérültjei. A helyi hatóságok a nap folyamán több orosz ellenőrzés alá került településről, köztük Donyeckből jelentettek ukrán tüzérségi támadást.

(MTI)