Az utolsók között fért be kollégánk a II. Erzsébet ravatalához tartó, több kilométeres sorba

Az utolsók között fért be kollégánk a II. Erzsébet ravatalához tartó, több kilométeres sorba

A II. Erzsébet ravatalához tartók a londoni Tower híd közelében, a Temze partján 2022. szeptember 18-án (Fotó: Balogh Roland/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mintegy öt kilométeres sor állt vasárnap délután Londonban, amely II. Erzsébet királynő Westminster Hallban kialakított ravatalához vezet – jelentette tudósítónk, Balogh Roland, aki az utolsók között fért be a menetbe, utánuk már nem lehetett csatlakozni. A Southwark Parknál lehetett belépni, akinek sikerült, egy karszalagot kapott a szervezőktől, csak úgy lehet követni a sort. Kollégánk szerint rengeteg szervező van, akik segítik a haladást, így körülbelül 10 órásra becsülte a várakozási időt, amely pénteken még 24 órás volt, szombaton kora délután 14, késő estére pedig 11 órára csökkent.

Azért nem mindenki rajong II. Erzsébetért. A Shad Thames sarkán a sor mellett felbukkant mintegy ötven tizenévesnek tűnő fiatal, mindegyikük maszkban, és üvöltöttek, hogy „b...ssza meg a királynő” és mutogattak is a sorban állóknak – közölte tudósítónk. A Towernél van egy kordonos rész, ami lassítóként funkcionál, idáig nagyjából két óra alatt jutottak el, olyan 2 kilométert megtéve.

II. Erzsébet királynőt hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, múlt csütörtökön érte a halál Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján. Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó III. Károly néven. A néhai királynő koporsóját szerda este ravatalozták fel a londoni parlament legősibb épületében, az 1097-ben épült Westminster Hallban. A ravatalozóhelyiség hétfő hajnalig látogatható, és a várakozások szerint addig legalább 400 ezren keresik fel. A szertartás magyar idő szerint hétfő délben kezdődik majd.