Bécs három teherautónyi segélyszállítmányt küldött Ukrajnába

Bécs három teherautónyi segélyszállítmányt küldött Ukrajnába

Michael Ludwig bécsi polgármester bejelentést tesz (Fotó: WH Digital GmbH / Bécs Város Külképviseleti Irodája)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az osztrák főváros a csütörtök hajnalban megindult orosz invázió hírére három teherautónyi segélyszállítmányt indított útnak Ukrajnába. Michael Ludwig, bécsi polgármester a berakodáskor hangsúlyozta, ebben a helyzetben fontos, hogy szolidárisak legyünk. „Az Ukrajnából érkező képsorok mélységesen megrendítenek bennünket. Ez egy szomorú és nyomasztó nap. Mélységesen együttérzünk az ártatlan civilekkel, akik a fő elszenvedői ennek a konfliktusnak. Ausztria semleges ország ugyan, de nem vagyunk semlegesek, ha az értékrendünkről van szó. Ezért Bécs kész segíteni a szükséget szenvedőknek." - mondta.   

A kijevi és odesszai kórházak orvosainak és ápolóinak szánt 15 tonnányi segélyszállítmány orvosi eszközökből áll, főként FFP2-es maszkokat és orvosi védőfelszerelést tartalmaz.   

A bécsi polgármester-helyettes, Christoph Wiederkehr is elítélte az orosz támadást. „Ezekben a nehéz órákban Bécs egyértelműen szolidaritását fejezi ki és humanitárius segítséget nyújt – mint a történelem során már oly sokszor. Ezt a saját családom történetével is megerősíthetem, mivel édesapám az 1956-os forradalom során menekült az oroszok elől Ausztriába. Európának most össze kell fognia és mindent meg kell tennie, hogy hatékonyan segíthessen Ukrajnának!” - nyilatkozta.  

A polgármester-helyettes hangsúlyozta, Bécs a mostani konfliktust megelőzően is segítette Ukrajnát, a Caritas és a Volkshilfe szervezeteken keresztül az egészségügy, az oktatás és a tiszta ivóvízellátás terén. A segélyprogramokat a jövőben is folytatják, a következő napokban további hét teherautónyi segélyszállítmányt küldenek Ukrajnába.

A Magyar Hang folyamatosan frissülő beszámolója Ukrajna megtámadásáról itt olvasható