Beni Ganz: Hosszú és nehéz háború vár Izraelre

Beni Ganz: Hosszú és nehéz háború vár Izraelre

Az izraeli hadsereg légicsapásokat mér Gázára 2021. május 18-án (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hosszú és nehéz háború vár Izraelre – nyilatkozta pénteken Beni Ganz, a nemzeti vészhelyzeti kormány szűk hadikabinetjébe belépő, Nemzeti Tábor nevű centrista párt elnöke. „Tudom, hogy a bizalmatlanság és a megtörtség érzése a jellemző. De hiszek az izraeli felébredésben, a hadseregben, a Sin Bet belbiztonsági szolgálatban, a rendőrségben, a Moszadban és az összes vészhelyzeti és segélyszervezetben” – mondta a korábban a védelmi miniszteri posztot is betöltő politikus a szombati ünnepnap kezdete előtt.

– Hiszek a hősökben, akik körülvesznek minket, és akiket lassan felfedeznek. Hiszek az izraeli társadalomban. Azt kérem, gondoljunk magunkra, mert a saját érdekünkben indulunk ebbe a háborúba – hangsúlyozta a közvélemény-kutatások szerint Izrael jelenlegi legnépszerűbb politikusa, aki egyébként tábornoki rangig vitte az izraeli haderőben is. „Történelmünk egyik meghatározó eseményének a kezdetén járunk, melyben feltárul az izraeli szolidaritás nagyszerűsége. Kemény és hosszú háború lesz” – zárta szavait az MTI által is idézett Beni Ganz.

Ahogy arról lapunk is beszámolt korábban, Joáv Galant védelmi miniszter pénteken kijelentette, hogy Izraelnek egyik célja a gázai háborúval, hogy véget vessen Izrael felelősségének a palesztin tengerparti sávval kapcsolatban. Izrael az iszlamista radikális Hamász 2007-es erőszakos hatalomátvétele után Egyiptommal közösen blokádot hozott létre az övezettel szemben, átfogó korlátozásokat vezetett be az exportra és az importra, valamint szigorúan korlátozta a személyforgalmat.

Az gázai eseményekkel foglalkozott Reptér című külpolitikai műsorunk e heti adása is. A Grünhut Zoltán Izrael-szakértővel készített beszélgetést alább tudják meghallgatni: