Már a Gáza elleni támadásra készíti fel a katonákat az izraeli védelmi miniszter

Már a Gáza elleni támadásra készíti fel a katonákat az izraeli védelmi miniszter

Izraeli katona imádkozik egy páncélozott jármû mellett, az Izrael és a Gázai övezet határának térségében, Dél-Izraelben kijelölt gyülekezési ponton 2023. október 9-én. (MTI/AP/Tsafrir Abayov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miután felszámolta a Hamászt, Izrael új biztonsági rendszert hoz létre a Gázai övezetben – többek között erről beszélt Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter a külügyi és védelmi bizottság pénteki ülése után Tel Avivban.

Elmondása szerint a Hamász teljes felszámolására törekednek, a szervezet katonai és kormányzati képességeinek megsemmisítése útján – írja a The Times of Israel. Ezután Izrael elengedi minden felelősségét a Gázai övezetben, és új „biztonsági rendszert” hoz létre. Gallant elmondja a bizottság tagjainak, hogy a háborúnak három fő szakasza lesz: „Most még az első fázisban vagyunk, amelyben katonai hadjárat zajlik, légicsapásokkal”, illetve lesz ennek egy szárazföldi szakasza is, amelynek célja a Hamász fegyvereseinek meggyilkolása és infrastruktúrájának megrongálása. A következő fázisban a harcok alacsonyabb intenzitással folytatódnak, mivel a csapatok azon dolgoznak, hogy „felszámolják az ellenállás zugait”. A harmadik fázisban hozzák létre az új biztonsági rendszert a Gázai övezetben, ezúttal már Izrael felelősségvállalása nélkül – mondta. 

Gallant korábban egy elitalakulat előtt is tartott beszédet, ebben a Gázai övezet elleni támadásra készítette fel lélekben az izraeli katonákat. „Izrael ebben a hadjáratban meg fogja semmisíteni a Hamászt, de ez nem lesz könnyű, nem egy-két napig fog tartani, hanem akár egy hónapig is. Ezt a háborút nem mi választottuk. Majdnem két héttel ezelőtt terroristák megtámadtak bennünket, és halomra gyilkoltak szülőket, gyerekeket, feleségeket és barátokat” – emlékeztetett. Arról is beszélt, hogy szerinte nagy árat fog fizetni az, aki ártani akar az országnak. „Arra kérlek benneteket, hogy öljetek meg minden terroristát. Ez a szabály. Bízunk bennetek és számítunk rátok. Ma még csak messziről látjátok Gázát, de belülről is látni fogjátok” – tette hozzá.

Az izraeli sereg pénteken már a Gázai övezet határánál állomásozott. A háborús készülődést jelzi, hogy az izraeli kormány jóváhagyta „az állam biztonságát sértő műsorszolgáltatók bezárását célzó rendkívüli rendelkezéseket”, ez érinti például az Al-Dzsazíra jeruzsálemi irodáját. Az indoklás szerint az al-Dzsazíra tevékenysége a Hamász-terroristák támadásainak teszi ki az izraeli katonákat. 

Tizennegyedik napja tart Izrael és a Hamász háborúja, miután a Hamász terroristái október 7-én szárazföldön, levegőből és tenger felől is megtámadtak az országot, többezer rakétát indítva. Ugyanakkor Izrael sem maradt tétlen, a hadsereg megindította a válaszcsapást a Gázai övezet ellen. A jelek szerint hamarosan megkezdődhet az izraeli offenzíva Gázában, amelynek célja a Hamász leverése. Eközben az ENSZ főtitkára ellátogatott a rafahi határátkelőhöz, ahol segélyszállítmányok ezrei várakoznak. António Guterres szerdán azonnali tűzszünetre szólította fel a feleket. 

Arról, mire lehet számítani Izrael szárazföldi támadása esetén, ITT írtunk.