Biden egyértelművé tette: nem nézik el Oroszországnak, ha betör Ukrajnába

Biden egyértelművé tette: nem nézik el Oroszországnak, ha betör Ukrajnába

Joe Biden megérkezik Genfbe, hogy találkozzon Vlagyimir Putyinnal (Fotó: REUTERS/Denis Balibouse)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön kijelentette, hogy bármiféle orosz behatolást Ukrajna területére az Egyesült Államok inváziónak fog tekinteni, függetlenül annak méretétől. „Teljesen egyértelművé tettem Putyin számára, hogy ne legyenek félreértések. Ha bármilyen orosz csapatok átkelnek az ukrán határon, az inváziónak minősül” - jelentette ki Biden csütörtökön a Fehér Házban. Mint mondta, egy ilyen katonai beavatkozás Washington szövetségeseivel egyeztetett, súlyos gazdasági következményekkel járna Oroszország számára.

Az elnök mindezzel pontosítani kényszerült az előző napi sajtótájékoztatóján elhangzottakat, akkor ugyanis arról beszélt, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei között nézeteltérések merülhetnek fel, hogyan reagáljanak Oroszország egy esetleges "kisebb betörésére" Ukrajnába.

Az elnök azt is hangoztatta: Oroszország ismert arról, hogy agresszió céljából fedett katonai műveleteket hajt végre. Ezzel összefüggésben a célterületre beszivárgó, azonosító jelzést nem viselő erők zavarkeltő tevékenységét és a kibertámadásokat emlegette. „Készen kell állnunk, hogy a rendelkezésünkre álló eszközökkel ezekre is válaszolni tudjunk határozott és egységes módon” - tette hozzá Biden.

(MTI)