Boris Johnson: a bucsai vérengzés nincs messze a népirtástól

Boris Johnson: a bucsai vérengzés nincs messze a népirtástól

Önkéntesek egy civil holttestét készülnek nejlonzsákba helyezni a Kijev melletti Bucsában 2022. április 4-én (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint nem állnak messze a népirtástól azok az atrocitások, amelyeket az orosz fegyveres erők követtek el az ukrajnai Bucsa településen. Brit hírszerzési információk szerint az orosz hadsereg a Kijevhez közeli Bucsában és egy másik, ugyancsak közeli településen, Irpinyben civileket gyilkolt meg.

Johnson az orosz néphez intézett, a Downing Street által e héten közzétett videóüzenetében úgy fogalmazott, hogy a két ukrajnai városban összekötözött kezű civileket mészároltak le, nőket erőszakoltak meg gyermekeik szeme láttára, a holttesteket félig-meddig elégették, tömegsírba hajították vagy csak úgy otthagyták az utcán. Hozzátette: Vlagyimir Putyin orosz elnöknek mindezért háborús bűncselekmények vádjával kell szembesülnie.

Moszkva tagadja, hogy köze lenne a történtekhez. Az orosz kormány álhíreknek nevezte a civilek meggyilkolásáról szóló beszámolókat. A brit kormányfő szerdai vidéki látogatásán, újságíróknak nyilatkozva azonban kijelentette: a Bucsában történtek, és általában mindaz, ami Putyin ukrajnai cselekedeteiről kiderült, "nincs messze attól, hogy népirtásnak tűnjön". Boris Johnson hozzátette: nincsenek kétségei afelől, hogy a nemzetközi közösség - Nagy-Britanniával az élvonalban - újabb összehangolt szankciókat léptet érvénybe Putyin rezsimje ellen.

A brit miniszterelnök elismerően szólt arról, hogy az Európai Unió hatalmas lépéseket tett az orosz földgázszállításokkal szembeni függőség csökkentésére. Johnson már korábban is többször hangoztatta azt az álláspontját, hogy a világnak fel kell számolnia függését az orosz energiahordozó-szállításoktól. A brit kormányfő egy minapi lapinterjúban kijelentette, hogy a Nyugat naponta 700 millió dollárt fizet az orosz nyersolaj- és földgázszállításokért, és "Putyin ezt a pénzt is az Ukrajna elleni barbár invázióra fordítja".

Johnson szerint éppen ezért az egész világot meg kell győzni arról, hogy túl kell lépni az orosz nyersolaj- és földgázszállításokkal szembeni függésen. A brit kormány már bejelentette, hogy az idei év végéig beszünteti az orosz nyersolaj importját.

(MTI)

Címkék: ukrajnai háború