Boris Johnson ma távozik a konzervatív párt éléről, a miniszterelnökségről is le fog mondani

Boris Johnson ma távozik a konzervatív párt éléről, a miniszterelnökségről is le fog mondani

Boris Johnson bejelenti a zárlatot

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Boris Johnson ma távozik a konzervatív párt éléről – írja a BBC. A miniszterelnöki posztot viszont őszig tartaná meg.

A brit hírügynökség információi szerint az új miniszterelnököt az októberi tory pártértekezletig kell megválasztani.

Johnson csütörtökön tájékoztatta arról a konzervatív 1922 Bizottságot, hogy kész lemondani a kormányfőségről, viszont megvárná, amíg megválasztják pártbeli utódját. A miniszterelnök lemondása napok óta váratott magára, a hét elején tetőzött a belpolitikai válság, amikor sorra jelentették be lemondásukat a kormány tagjai. 

Több tory politikus viszont máris arról beszélt a baloldali The Guardian-nek, hogy szerintük Johnson kiszámíthatatlanná és meggondolatlanná vált, ezért elképzelhetetlen, hogy őszig a hivatalában maradjon. Az egyikük szerint azonnal távoznia kell, a helyét pedig a miniszterelnök-helyettesnek, Dominic Raabnak átvennie. Egy másik korábbi kormányzati tanácsadó szerint veszélyes lenne, ha őszig még miniszterelnök maradna. 

A távozó miniszterek véleménye megoszlik arról, Johnson maradjon-e ügyvezető miniszterelnök, vagy távozzon azonnal. A bíróságokat felügyelő eddigi miniszter, James Cartlidge szerint ésszerű indokok szólnak amellett, hogy egyelőre maradjon. A lemondott tudományminiszter, George Freeman szerint viszont azonnali hatállyal mennie kell. Johnsonnak egyébként mostanra még nem sikerült hosszabb ideig hatalomban maradnia, mint amennyi ideig Theresa May kormányfő volt. Igaz, utóbbi csak kicsivel előzi, és ha marad őszig, a miniszterelnök fordíthat: Maynek 1106 nap jutott, Johnsonnak csütörtökig bezárólag 1079. 

Csütörtök reggelig 27-en mondtak le, öten a miniszterelnökségről, huszonketten alacsonyabb szintekről. A távozó kormánytagok egyértelművé tették, Johnson távozását akarják kikényszeríteni. Úgy látták, Johnson nem méltó tovább az ország vezetésére, Freeman szerint alkotmányos válsághelyzet alakult ki, és nem bíznak már Johnsonban sem párt-, sem miniszterelnökként. A miniszter kiemelte többek között az átláthatóság hiányát, és azt, hogy szerinte Johnson arra bátorítja a minisztereket, hogy vezessék félre a parlamentet.

A távozók hivatkoztak az őszinteség és a kölcsönös tisztelet hiányára, ahogy arra is, hogy szerintük Johnson méltatlanná vált hivatalára. Az okok sokfélék, számos botrány rázta meg a brit közéletet az elmúlt egy-két évben is. Nagy nyilvánosságot kapott például, hogy az életben lévő korlátozások ellenére a brit kormánytagok, különösen pedig Johnsonék gond nélkül tartottak mindenféle összejöveteleket, majd amikor lebuktak, próbálták elkenni a dolgot. Freeman szerint mostanra teljes káosz alakult ki a miniszterelnöki hivatalban, és folyamatosan szembementek azokkal a konzervatív értékekkel, amelyekben ő hisz és amelyek mellett kiáll. 

Az elmúlt hetekben az váltott ki jelentős botrányt, hogy egy parlamenti képviselőről, Chris Pincherről kiderült, több férfit is zaklatott különböző rendezvényeken. Johnson ezekről állítólag tudhatott, mégis kinevezte frakcióvezető-helyettessé. Miután pedig a történtek kitudódtak, a kormányfő össze-vissza nyilatkozott azt illetően, miről tudott, miről nem.