Brexit: lemondott Boris Johnson brit külügyminiszter

Brexit: lemondott Boris Johnson brit külügyminiszter

Boris Johnson (Fotó: Boris Johnson/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfő délután lemondott Boris Johnson brit külügyminiszter – adta hírül a brit The Guardian Theresa May londoni parlamenti beszéde előtt fél órával, amelyben a brit kormány új brexitstratégiáját ismerteti. London egykori polgármestere a harmadik, aki huszonnégy órán belül lemondott a pozíciójáról, vélhetően ő is Theresa May „puha brexitje” miatt döntött a távozás mellett.

– Ma délután a miniszterelnök elfogadta Boris Johnson külügyminiszter lemondását. Utódjának nevét hamarosan nyilvánosságra hozzuk. A kormányfő köszönetet mond Borisnak az elvégzett munkáért – olvasható a miniszterelnöki kabinet közleményében.

Korábban már távozott Steve Baker brexitügyi államtitkár, vasárnap éjjel David Davis brit brexitügyi miniszter mondott le, mert nem nézte jó szemmel Nagy-Britannia és Európai Unió kapcsolatának alakulását. Davis szerint ugyanis a kormány brexitpolitikájának iránya miatt mind kevésbé tűnik valószínűnek a brit EU-tagságról két éve tartott népszavazás döntésének maradéktalan végrehajtása. Az egykori államtitkár szerint a brexitstratégia túl sok ponton engedett az unió követeléseinek, elfogadhatatlan, hogy Theresa May félig bent akarja tartani Nagy-Britanniát az európai vámunióban.

A brit EU-tagság megszűnésének folyamatát irányító brit minisztérium (DExEU) élére Dominic Raabot nevezték ki. A 44 éves Dominic Raab még kezdőnek számít a brit nagypolitikában, hisz csak 2010 óta parlamenti képviselő, míg közvetlen kormányzati munkát csak 2015 óta végez. Kinevezéséig az önkormányzatokért és helyi közösségekért felelős minisztérium államtitkára volt.

A politikusok jönnek, mennek, de az általuk kreált problémákat itt hagyják maguk után – így kommentálta közösségi oldalán az Európai Tanács elnöke a brexitért felelős miniszter és a brit külügyminiszter távozását. Donald Tusk a Twitteren azt is írta, hogy sajnálja, hogy a brexit ötlete nem távozik Davis-szel és Johnsonnal együtt.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.