Mi történik, ha valóban feloszlatják a rendőrséget az Egyesült Államok városaiban?

Mi történik, ha valóban feloszlatják a rendőrséget az Egyesült Államok városaiban?

A George Floyd fekete bőrű férfi halála miatt tiltakozó tüntetőket vesznek őrizetbe a kijárási tilalom megsértése miatt New Yorkban 2020. június 2-án (Fotó: MTI/AP/Wong Maye-E)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A minneapolisi önkormányzat feloszlatja a rendőrséget – jelentette be vasárnap Lisa Bender, a városi tanács elnöke. Mint mondta, eltökéltek abban, hogy véget vessenek a város és a minneapolisi rendőrség mérgező viszonyának, az eddig ismert rendőri politikának és újrateremtsék a közbiztonság rendszerét.

Jacob Frey polgármester a bejelentésre reagálva hangsúlyozta, hogy „fáradhatatlanul munkálkodik a mély, strukturális reformon és a rendőrség soraiban tapasztalható rendszerszerű rasszizmus megoldásán”, de nem támogatja a rendőrség feloszlatását. A helyi rendőrség nem kommentálta a döntést, amely korábban elképzelhetetlennek tűnt volna.

A rendőrség feloszlatása korábban kizárólag radikális aktivisták elképzelései között kapott helyett, de egyetlen nagyváros sem vette komolyan fontolóra az ötletet. A George Floyd meggyilkolása miatt kirobbant tiltakozások azonban megváltoztatták a helyzetet. Az Egyesült Államok egyre több nagyvárosának vezetése jelentette be, hogy drasztikusan átalakítják a rendvédelmi szervek finanszírozását, New York és Los Angeles százmilliókkal kurtítja meg a hatóság költségvetését. Az erőszakszervezet bővítése helyett a szociális reformokkal érnének el változást. Sokak szerint azonban a rendőrség feloszlatása beláthatatlan következményekkel, Paul DiGiacomo, a New York-i rendőrség nyomozói részlegének elnöke azt nyilatkozta: bármely rendőrség finanszírozásának megvonása „recept a katasztrófára”.

A minneapolis városi tanács döntése ugyanakkor még nem dönt el semmit, hiszen azt még nagyon sok állami szerven keresztül kellene verni, és természetesen a nagypolitika is könnyen beleszólhat még a dologba, hiszen a közelgő amerikai elnökválasztás miatt egy ilyen fajsúlyos terv nem kezelhető pusztán szakmai kérdésként.

Mint ismert, George Floyd május 25-én vesztette életét Minneapolisban, rendőri intézkedés következtében. A 46 éves fekete férfit azért tartóztatták le, mert a gyanú szerint hamis pénzzel fizetett egy üzletben. Bár Floyd a szemtanúk és a térfigyelő kamerák felvételei szerint sem állt ellent, a rendőrök földre vitték, és egyikük közel kilenc percen át térdelt a nyakán, még akkor sem kelt fel, amikor a férfi az életéért könyörgött. George Floyd a mentőautóban halt meg, útban a kórház felé. Halála után demonstrációk kezdődtek a városban, amelyek gyorsan elterjedtek szerte Amerikában, és az elmúlt héten Európában is számos tüntetést szerveztek az áldozatra emlékezve.

Ez nem tüntetéssorozat, ez éhséglázadás | Magyar Hang

– Nagyobb biztonságban vagyunk felfegyverzett, felelősségre nem vonható járőrök nélkül, akik az állam támogatásával vadásznak a feketékre – fogalmazott a The New York Times-nak Kandace Montgnomery, a feketék helyzetének javításáért küzdő nonprofit szervezet, a Black Visions Collective igazgatója. Véleményét a tüntetők is osztják, a demonstrációk egyik szlogenje napok óta a „leszerelni a rendőrséget!”.

Bill de Blasio, New York város demokrata párti polgármestere vasárnap bejelentette: csökkenti a rendőrség költségvetését, s az összeget a városban élő afroamerikaiak szociális helyzetének javítására fordítja. Hasonló döntést hozott pénteken Los Angeles szintén demokrata párti polgármestere, Eric Garcetti is, aki 250 millió dollárral csökkenti a rendőrség költségvetését, s a felszabaduló pénzt szintén a feketék és más kisebbségek helyzetének javítását szolgáló programokra fordítja.

Mindeközben Andrew Cuomo, New York állam demokrata párti kormányzója arra hívta fel a figyelmet, hogy New York város utcáit az elmúlt napokban elárasztották a vandálok, a gyújtogatók és a fosztogatók, s a város lakói rémületben éltek. Majd feltette a kérdést: vajon ha nincsenek rendőrök, ki fékezné meg ezeket az erőszakos embereket?

A rendőrség támogatásainak csökkentése, vagy a testület leszerelése ugyanakkor nem jelenti azt, hogy az utcáról teljesen eltűnnének a rendőrök. Ehelyett inkább egy új struktúra jöhet létre, amelyben nagyobb szerepet szánnak a megelőzésnek. Olyan ifjúsági programokba fektetnék a pénzt a rendőrség folyamatos megerősítése helyett, amelyekkel jó eséllyel csökkenthető a bűnelkövetések száma. Számos elképzelés született arra nézve is, hogy milyen szociális rendszerrel lehetne növelni a közbiztonságot úgy, hogy közben ne fejlesszék valóságos hadsereggé a rendőrséget. Mint ahogy a rendőri képzés egyoldalúságán is lehetne javítani sokak szerint. Az amerikai rendőrök a kiképzésük során ötször annyi időt töltenek a lőfegyver használatával, mint a konfliktuskezelés módszereinek elsajátításával.

– Most megvan az esélyünk, hogy újragondoljuk a közbiztonság jövőjét – fogalmazott Steve Fletcher, a minneapolisi városi tanács tagja. Hozzátette ugyanakkor, hogy évekbe telhet, mire egy valóban használható modellt kidolgoznak. – Ez nem megoldás semmire – árnyalta a képet Gwen Gunter nyugalmazott rendőrhadnagy, aki a fekete rendőrök szövetségének is tagja volt. – Egy részem mégis azt kívánja, bárcsak keresztülvinnék az elképzelést, mert látni akarom, mennyi idő után döbbennek rá, hogy „ó, ne, még szükségünk van rendőrségre”.

A rendőrség leszerelésének kérdése nem véletlenül osztja meg az országot. Minneapolis jellemzően fehérek lakta előkelő negyedében a helyiek el sem tudják képzelni, mi lenne rendőrség nélkül. Azt többen elismerték ugyan, hogy változásra van szükség az állományon belül, de a leszerelés teljesen érthetetlennek tűnik számukra. – Mit jelent ez egyáltalán? Akkor ezentúl ki biztosítja a rendet? – idézte az egyik lakost a New York Times. A város másik felén, nem messze onnan, ahol George Floydot megölték, azonban már lényegesen nagyobb támogatást élvez a terv. – A gyilkosság felnyitotta az emberek szemét, és már látják, milyen a rendőrség legrosszabb forgatókönyve – mondta a lapnak Chris DesRoches, a helyi lakosok szövetségének elnöke.

George Floydért tüntetett az utcán? Akkor még a héten menjen vírustesztre! | Magyar Hang

Ez ugyan csak két minneapolisi kerület, a véleménykülönbségek azonban túlmutatnak a város határain. A demonstráció ugyan látszólag egységbe kovácsolta az országot, ez valójában nagyon nincs így. Mint arra az Index cikke is rámutat, a közvélemény 45 százaléka a randalírozó tüntetőket teszi felelőssé az erőszak elszabadulásáért, és a korábbi adatok szerint az Egyesült Államok lakosságának háromnegyede megbízik a rendőrökben.

Az alapvető strukturális változásokhoz ráadásul a rendőri testületek, és a szakszervezetek bevonása is szükséges lenne, amelyek azonban jellemzően összezárnak, és elutasítanak minden reformot. Amikor két buffalói rendőr földre lökött egy idős tüntetőt, aki elveszítette az eszméletét, és az eset után mindkettejüket felfüggesztették, a helyi rendőrség különleges egységének minden munkatársa lemondott, hogy kifejezze szolidaritását és támogatását kollégáik mellett. John Evans, a helyi rendőrszakszervezet vezetője a Buffalo News újságírójának úgy fogalmazott: „a mi álláspontunk szerint a rendőrök egyszerűen csak betartották Joseph Gramaglia helyettes rendőrfőnök utasítását, miszerint meg kell tisztítani a helyszínt”.

És végül a rendőrség leszerelését a republikánus többségű Kongresszuson is át kéne vinni valahogy, amire szintén kicsi az esély. Donal Trump amerikai elnökről már nem is szólva. Ő az elnökválasztáshoz közeledve egyre gyakrabban riogatja híveit azzal, hogy a szélsőséges balos politikusok meg akarják szüntetni a rendőrséget. Demokrata kihívója, Joe Biden lényegesen visszafogottabban nyilatkozott, ám még ő is az óvatos reformok híve. Mindezek fényében nehéz elképzelni, hogy a minneapolisi lépés valóban a rendőrség felszámolásához vezetne.