Brexit: „rendezett” megoldást vár Merkel

Brexit: „rendezett” megoldást vár Merkel

Theresa May és elődje, a kormányfői posztról a 2016-os őszi brexit szavazás után lemondó David Cameron a graffitiművész, Banksy egyik alkotásán (Fotó: James Frid/Pexels)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Theresa May brit miniszterelnök egyenes utalást tett arra, hogy kormánya a brit EU-tagság megszűnésének feltételeit tartalmazó megállapodás előző esti parlamenti elutasítása ellenére sem kívánja leállítani a brexitfolyamatot.

Az MTI beszámolója szerint a konzervatív párti kormányfő a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos szerda délutáni alsóházi félórájában kijelentette, hogy a megállapodás nélküli kilépés elkerülésének két módja van: vagy az, hogy a parlament jóváhagy egy megállapodást, vagy az, hogy a kormány visszavonja a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról szóló bejelentést.

E cikkely szabályozza - és aktiválásának csaknem két évvel ezelőtti bejelentése el is indította - a brexit-folyamatot. Theresa May szerint az aktiválásról szóló bejelentés visszavonása azt jelentené, hogy az Egyesült Királyság az EU tagja marad, figyelmen kívül hagyva a kilépésről hozott népszavazási döntést, a brit kormány azonban erre nem hajlandó.

A brexitfiaskó a német törvényhozásban is téma volt: Angela Merkel kancellár kijelentette, hogy a brit félnek kell javaslatot tennie az EU-tagság megszűnéséről kötött megállapodás törvényhozási elutasításával kialakult helyzet rendezésére.

Ahogy arról az MTI beszámolt, Merkel a szövetségi parlament (Bundestag) külügyi bizottságának ülése előtt tett nyilatkozatában kiemelte, nagyon sajnálja, hogy a londoni alsóház elvetette a brit európai uniós tagság rendezett felszámolásáról kötött megállapodást.

Történelmi vereséget szenvedett Theresa May és a brexit-megállapodás | Magyar Hang

A várakozásoknak megfelelően hatalmas arányban elutasította a londoni alsóház a kedd esti szavazáson a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást. Az egyezményre 202, a megállapodás ellen 432 képviselő szavazott, vagyis az alsóház 230 fős többséggel vetette el a Brexit-megállapodást. Ez a modern brit parlamentarizmus történetének legnagyobb arányú kormányzati veresége - írja az MTI.

Szerintünk most a brit félnek kell megmondania, hogyan tovább - fogalmazott Angela Merkel. Van még idő a tárgyalásra, várjuk a brit miniszterelnök javaslatait - tette hozzá. Elmondta, a Brexit mindenképpen káros folyamat, rendezett és rendezetlen formában is, a német kormány pedig mindent megtesz ennek a kárnak a korlátozásáért és egy „rendezett megoldásért”.

Aláhúzta, hogy Németország minden eshetőségre felkészül, így a Bundestag már csütörtökön tárgyal a kormány előterjesztéseiről, amelyek a rendezetlen brexit esetén végrehajtandó intézkedésekről szólnak.

A kormánypártok részéről szintén azt hangsúlyozták, hogy a megállapodáson nyugvó, rendezett Brexitre kell törekedni, és tárgyalni kell a londoni vezetéssel. Az ellenzék viszont a kormánytól is lépéseket sürget. A Baloldal (Die Linke) szerint a kancellárnak mielőbb személyesen kell ismertetnie, hogy miként akarja elhárítani a „Brexit-káosz” Németországot fenyegető veszélyeit. A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) szerint a megállapodás londoni alsóházi elutasítása drámai helyzetet idézett elő az egész EU-ban, ezért a kormánynak fel kell lépnie, hogy 48 órán belül összehívjanak egy rendkívüli EU-csúcsot.

A brit

EU-tagság rendezett megszüntetésének részleteiről kötött megállapodást több

mint ötszáz tárgyalási nap után, tavaly novemberben írták alá az EU-tagállamok

vezetői. A brit alsóházban az egyezményre 202, a megállapodás ellen 432

képviselő szavazott, vagyis a testület 230 fős többséggel vetette el a

Brexit-megállapodást. A kedd este tartott szavazás a modern brit

parlamentarizmus történetének legnagyobb arányú kormányzati veresége.