Csehország után Románia is otthagyja a budapesti székhelyű orosz „kémbankot”

Csehország után Románia is otthagyja a budapesti székhelyű orosz „kémbankot”

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (balra) Nyikolaj Koszovval, az orosz irányítás alatt álló Nemzetközi Beruházási Bank elnökével (középen) és Szijjártó Péterrel, Magyarország külügyminiszterével Fotó: Oroszország Külügyminisztériumának Twitter-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csehország után Románia is kilép a budapesti székhelyű, orosz többségi tulajdonú Nemzetközi Beruházási Bankból (NBB) az orosz–ukrán háború miatt – írja a Telex az Adevarul.ro portálra hivatkozva. Az orosz befolyás alatt álló NBB-nek kilenc volt, vagy jelenlegi szocialista ország a tagja. Pénteken a szintén tag Csehország szólította fel a tagokat a szervezetből való kilépésre. 

Vasárnap a román kormány maga közölte, hogy az NBB-ből való kilépést lehetővé tévő eljárást kezdeményeznek.

Az NBB-t 1970-ben hozták létre a KGST-országok gazdasági fejlődésének előremozdítására, majd a rendszerváltás után a szervezet veszített jelentőségéből, és az Európai Unión belüli tagok kiléptek belőle. Vlagyimir Putyin orosz elnök 2012-ben lehelt új életet az egykori kommunista blokk intézményébe, amelybe 2015-ben Magyarország is visszalépett, majd az amerikai tiltakozás ellenére a székhely Moszkvából Budapestre került.

A kritikák szerint a bank alkalmazottainak és vendégeinek szavatolt diplomáciai mentesség alkalmat adhatott orosz ügynökök, kémek beutazására Magyarországra, ezért is kapta az intézmény a kémbank gúnynevet. 

Az orosz agresszió hatására az Egységben Magyarországért azonnali szankciókat követelt, köztük „az orosz kémbank” elzavarását, Márki-Zay Péter az orosz nagykövetség előtt tartott tüntetésen is a főbb követelések közé sorolta.  

Percről percre tudósításunkat itt olvashatja.