Eddig több mint 300 ezren haltak meg Indiában a koronavírus miatt

Eddig több mint 300 ezren haltak meg Indiában a koronavírus miatt

A koronavírus-járvány áldozatainak halotti máglyái égnek az indiai Bangalor egyik krematóriumában 2021. május 18-án (Fotó: MTI/EPA/Dzsagadis Nv)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Indiában a koronavírus halálos áldozatainak száma hétfőre virradóra átlépte a 300 ezret, ezzel az Egyesült Államok és Brazília után az ázsiai országban igazolták a Covid-19 betegség legtöbb halálos áldozatát – jelentette az MTI. Az elmúlt 24 órában 4454 halálesetet igazoltak, ez a második legmagasabb szám a szerdán rögzített 4529 után – tudatta indiai egészségügyi minisztérium. A tárca 222 315 új fertőzöttről is hírt adott.

Az összegzés szerint a legfrissebb adatokkal együtt már pontosan 303 720 koronavírushoz köthető halálos áldozatról tudnak az 1,36 milliárd lakosú országban. Közülük 50 ezret az elmúlt két hétben jelentettek, az igazolt fertőzöttek száma pedig meghaladta a 26,7 millió főt.

Az Oxfordi Egyetem által működtetett Our World in data statisztikái szerint az új fertőzések átlaga hétnapos viszonylatban Indiában jelenleg 184,99 egymillió lakosra vetítve. A járványgörbe szerint egyébként volt már magasabb is ez az érték: május 9-én 283,34 volt. Ugyanez az arány Magyarország esetében most 56,3, ám ez a mutató a harmadik hullám csúcsán, március 26-án volt 925,3 is.

Indiában elmúlt hetekben sorra dőltek meg a koronavírus-járvány fertőzöttjeinek napi rekordjai, és szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy az áldozatok valódi száma vélhetően sokkal magasabb a hivatalos adatoknál. A fertőzés terjedésének a gyorsaságát mutatja, hogy míg a járvány első 100 ezer halálos áldozatát kilenc hónap alatt regisztrálták a szubkontinensnyi országban, ez a szám alig hét hónap alatt 200 ezerre nőtt, a harmadik 100 ezret pedig csupán 26 nap alatt jelentették.

A járvány lassítása érdekében az ország több állama kijárási korlátozásokat léptetett életbe, a kormány egyik tudományos főmunkatársa, K. Vidzsaj Ragavan mindazonáltal úgy vélte: India nem kerülheti el a járvány harmadik hullámát.

A legutóbbi, kétnapos adatok szerint eddig mintegy 191 millió ember kapta már legalább az első oltását, míg 41,6 millión a másodikat – utóbbiak részaránya a teljes népesség 3 százalékának felel meg. A hírek szerint vasárnap 942 722 dózist sikerült beadni, ám továbbra sincs elegendő oltóanyag. Az oltási kampány során három vakcinát használnak: az AstraZeneca helyben előállított oltóanyagát, a Covishieldet, a saját gyártású Covaxint és az orosz Szputnyik V-vakcinát.