Engedélyezték a Johnson & Johnson vakcináját az Egyesült Államokban

Engedélyezték a Johnson & Johnson vakcináját az Egyesült Államokban

Fotó: Unsplash/Markus Winkler

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megkapta a veszélyhelyzeti engedélyt a Johnson & Johnson egydózisú koronavírus-vakcinája az Egyesült Államok Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerfelügyeletétől (FDA). A Pfizer/Biontech és a Moderna után ez a harmadik engedélyezett oltóanyag az Egyesült Államokban.

A következő héten már el is kezdik a szállítást, június végégig 100 millió adagot ígérnek az Államok rendelkezésére bocsátani.

A Johnson & Johnson belga leányvállalata, a Janssen Pharmaceuticals fejlesztette ki a vakcinát.

Mint szombaton megírtuk, az FDA külső szakértőkből álló bizottsága pénteken egyhangúlag jóváhagyásra javasolta az oltóanyagot, az engedélyező bizottság ülésén pedig megtárgyalták a legfrissebb dokumentumokat.

A Johnson & Johnson február 4-én nyújtotta be az FDA-nek a koronavírus-vakcinájához kapcsolódó adatokat. A 3-as fázisú klinikai szakaszban nyolc országban – köztük Dél-Afrikában – folyt a vizsgálat. Az eredmények szerint a részt vevő 44 ezer önkéntesnél 66 százalékos hatékonysággal előzte meg a vakcina a COVID-19 mérsékelttől súlyosnak mondhatóig terjedő formáját.

Különösen biztató, hogy a vakcina 28 nappal az injekció beadása után száz százalékban kivédte a kórházba kerülést, illetve egyetlen Covid-halálozást sem jegyeztek fel a beoltott önkéntesek körében, míg a placebóval oltott csoportban 7 halálos áldozata is volt a vírusnak.

További újdonság más vakcinákhoz képest, hogy a J&J oltóanyaga 74 százalékban megelőzte a tünetmentes fertőzéseket, igaz, ezt a becslést csak kis számú alanyra alapozzák. Ez azonban arra utalhat, hogy az oltás nem pusztán a betegség ellen véd, hanem ténylegesen megállítja a betegség terjedését. Ez alapvető változást jelentene a korábbi vakcinákhoz képest, hiszen a J&J bevetésével hamarabb fel lehet oldani a korlátozásokat, könnyebben lehet visszatérni a mindennapi élethez, miután eddig is a tünetmentesek terjesztették a legjobban vírust.

A Johnson & Johnson vakcinája az AstraZeneca oltóanyagához és az orosz Szputnyik V vakcinához hasonlóan vírusvektort alkalmaz, méghozzá az Ad26 adenovírust használja.

A vállalat már az Európai Unióban is beadta az engedélyezési kérelmet, így ha az Európai Gyógyszerügynökség is jóváhagyja a vakcinát, abból Magyarországra is kerülhet, miután 4,36 millió adag Johnson & Johnson vakcinát kötöttünk le.