ENSZ főtitkár: Igazságtalan a határzár az omikron miatt

ENSZ főtitkár: Igazságtalan a határzár az omikron miatt

António Guterres ENSZ-főtitkár (Fotó: MTI/AP/Alberto Pezzali)

Fotó: Alberto Pezzali

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

António Guterres ENSZ-főtitkár szerint a határok lezárása igazságtalan, büntető jellegű és hatástalan eszköze az új koronavírus-variáns elleni küzdelemnek.

Az MTI beszámolója szerint New York-i sajtótájékoztatóján a főtitkár kijelentette, egy határokat nem ismerő vírus esetében nem fogadhatók el olyan utazási korlátozások, amelyek egész régiókat vagy országokat szigetelnek el más területektől.  Az omikron vírusvariánst elsőként azonosító Dél-afrikai Köztársaságot említve úgy fogalmazott, hogy igazságtalan és erkölcstelen, ha egyes országokat kollektív büntetésben részesítenek azért, mert tudományos és egészségügyi információkat osztanak meg a világgal. – Ez nem hatásos eszköze a járvány elleni fellépésnek – közölte.

Az ENSZ-főtitkár kitért arra is, hogy a nemzetközi közösségnek megvannak az eszközei annak biztosítására, hogy az emberek biztonságban utazhassanak, és arra buzdított, hogy használják is ezeket. Úgy vélte, a kormányok az utazók gyakoribb tesztelésével például hatékonyabban tudnának védekezni a járvány terjedése ellen.

Jelen volt a sajtótájékoztatón Moussa Faki Mahamat, az Afrikai Unió bizottságának elnöke is, aki azt kérte, hogy ne bélyegezzék meg az afrikai országokat azért, mert nyílt, átlátható módon cselekedtek az omikron felbukkanását követően. Felhívta a figyelmet egyúttal arra is, hogy Afrikában még a lakosságnak csak nagyon csekély része kapott oltást a koronavírus ellen, és nemzetközi szolidaritásra szólított ennek a helyzetnek a javítása érdekében.

Az omikron variánsra való reagálásként több dél-afrikai országból – Botswanai Köztársaság, a Dél-afrikai Köztársaság, a Szváziföldi Királyság, a Lesothói Királyság, a Mozambiki Köztársaság, a Namíbiai Köztársaság, valamint a Zimbabwei Köztársaság – az Európai Unió megtiltotta a beutazást. Itthon is fő szabály szerint csak magyar állampolgár léphet be ezekből az államokból, de ő is 14 napos házi karanténba kerül.