Erőszakkal próbálták elfoglalni a munkácsi városházát

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Őrizetbe vett 19 személyt a kárpátaljai rendőrség a munkácsi városházán, miután betolakodók egy csoportja megzavarta a munkácsi városi tanács ülését, és erőszakkal próbálták elfoglalni az épületet és az igazgatás szerveit – jelentette az ukrán Unian és az 0312.ua hírportál nyomán a 444. A beszámolók szerint az embereket a helyi politikai prominens ruszin alakja, a jelenleg is parlamenti képviselő Viktor Baloha bérelte fel.

„A támadók nem reagáltak a rendőrök felszólítására, hogy azonnal hagyják abba a közrend megsértését, megpróbálták megzavarni a munkájukat, és megpróbálták megtámadni a rendőröket. A bűnüldöző szervek munkatársai 19 személyt vettek őrizetbe, akiket a járási rendőrkapitányságra szállítottak" - áll a kárpátaljai rendőrség Facebook-oldalán közzétett üzenetben. A 19 személy őrizetbe vételét követően az 0312.ua szerint maga Baloha is betört a városházára, és megkezdte a helyiségek bezárását, hogy megzavarja az ülésen a döntéshozatalt.

Az esetet követően a kárpátaljai katonai közigazgatás vezetője, Viktor Nikita is, aki azzal fordult a kárpátaljai politikai élet összes szereplőjéhez, hogy háborús időkben hagyjanak fel az erőszakos politizálással és a kicsinyes populizmussal, ne keltsenek feszültséget a régió egyes közösségein belül.

Baloha már a kilencvenes évek végén Munkács polgármestere volt, majd előbb Leonyid Kucsma, később Viktor Juscsenko szövetségese lett a Mi Ukrajnánk párt tagjaként, parlamenti képviselővé is választották. A narancssárga forradalom után, 2005-ben a Jurij Jehanurov majd később Viktor Janukovics kormányában is miniszter volt, majd megyei kormányzó lett. Később az Egységes Párt képviselőjeként jutott parlamenti mandátumhoz 2012-ben és 2019-ben is bejutott az országos törvényhozásba, ez utóbbit követően a több kisebb pártot összefogó A jövőért elnevezésű politikai alakulat frakciójához csatlakozott.

Címkék: ukrajnai háború