Észak-Korea az elmúlt évek legnagyobb hadgyakorlatára készül

Észak-Korea az elmúlt évek legnagyobb hadgyakorlatára készül

2018. szeptember 9-én közreadott kép Kim Dzsongun észak-koreai vezetőről az ország alapításának 70. évfordulója alkalmából tartott felvonuláson, Phenjanban (Fotó: MTI/AP/Kin Cheung)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ismét kemény fenyegetőzésekkel kezdődik az a közös hadgyakorlat, amelyet az Egyesült Államok és Dél-Korea ezúttal tíz napra tervez, és már ezen a héten ízelítőt adtak belőle, amikor a B–52-es nehézbombázóikkal gyakorlatoztak. Válaszul Phenjan azonnal figyelmeztette Washingtont, hogy meg se próbálkozzon azzal, hogy a saját hadgyakorlata folyamán tesztelt rakétáit lelője, mert erre egyértelmű hadüzenetként fognak tekinteni. De miért mérgesedett el most ismét Washington és Phenjan viszonya?

Az elmúlt egy évben természetesen az észak-koreai kommunista diktatúra mindent megtett, hogy borsot törjön az amerikaiak orra alá, jó példa erre az Oroszországnak történő lőszerszállítás. De ez még semmi, mert Észak-Korea tavaly rekordszámú, összesen 37 ballisztikus- és cirkálórakéta-tesztet hajtott végre, sőt, gyakran egyszerre több rakéta indításával tette ezt, így az elindított rakéták száma meghaladta a hetvenet. Januárban aztán Kim Dzsongun újabb lépést tett előre, amikor a kormányzó Koreai Munkáspárt központi bizottságának plenáris ülésén bejelentette, hogy országa egyértelmű ellenségnek tekinti a szomszédos Dél-Koreát, ezért „exponenciálisan növeli” országában az atomfegyvereinek a számát. Majd február elején újabb fenyegetéssel állt elő Észak-Korea. Ekkor Phenjan bejelentette, hogy a „háborúra készülődés jegyében” az ország hadserege kiterjeszti és rendszeresíti hadgyakorlatait. Érdemes ugyanakkor hozzátenni, hogy mindez egyben válasz is volt az amerikaiak és a dél-koreaiak hadgyakorlatára, amelyben F–22-es és F–35-ös, valamint dél-koreai F35A típusú vadászgépek is részt vettek.

Most viszont még nagyobb a tét: az amerikaiak és a dél-koreaiak az elmúlt öt év legnagyobb hadgyakorlatát kívánják végrehajtani jövő héten, így aztán cseppet sem véletlen, hogy Észak-Korea is méltó válasszal készül az eseményre. A hónapban így két nagyszabású hadgyakorlatot is láthatunk, amelyek – ahogy eddig – most sem lesznek mentesek a harcias nyilatkozatokból.

Ebből mutatott egy ízelítőt a héten Kim Jodzsong, Kim Dzsongun húga, aki a kijelentette, hogy országának nukleáris fegyverei és rakétaprogramjai csupán önvédelmi célokat szolgálnak, ezzel szemben az amerikaiak és a dél-koreaiak hadgyakorlatára egy invázió próbájaként tekintenek. Ezért egyértelmű hadüzenetként tekintenek majd a rakétáik elfogására, amiket tesztelés céljából küldenek a levegőbe. A diktátor húga emellett jelezte: országa mindig készenlétben áll, hogy bármikor gyors és elsöprő erejű akciót hajtson végre.

Hogy miből áll majd Észak-Korea közelgő erődemonstrációja, egyelőre csak tippelni lehet, azonban a dél-koreai Nemzeti Hírszerző Szolgálat legutóbb arról tájékoztatta az ország képviselőit, hogy Phenjan a tervezett nagyszabású hadgyakorlaton az új interkontinentális ballisztikus rakétáit (ICBM) is tesztelheti. A dél-koreai hírszerzés emellett azt is nyilvánosságra hozta, hogy valószínűleg Kim Dzsongun második gyermeke lehet az a tízéves lány, akivel a vezető és felesége együtt megnézte, hogyan lövik ki az ország legerősebb interkontinentális ballisztikus rakétáját, a Hvaszong–17-et. Ezt követően számos feltételezés látott napvilágot, hogy mi is lehetett a kommunista diktátor célja azzal, hogy bemutatta a lányát a világnak. Egyes szakértők azt gyanítják, hogy Kim Dzsongun ezzel azt üzente a világnak, hogy a családja irányítja az ország nukleáris és rakétaprogramját.