Barion Pixel
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Nem enged akármit az EU a briteknek – közelebb került a rendezetlen brexit

Szerző: | 2020. október 15., 20:44 | EU, Külföld

Michel Barnier, az Európai Unió tárgyalóküldöttségének vezetője (jobbra) és David Frost, a brit kormány főtárgyalója Brüsszelben 2020. március 2-án, amikor megkezdődik az EU és az EU-ból kilépett Nagy-Britannia jövőbeni kapcsolatáról szóló hivatalos tárgyalások első fordulója (Fotó: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

– Megállapodásra törekszünk, de nem bármi áron – jelentette ki a brüsszeli EU-csúcs szünetében Michel Barnier, uniós brexitügyi főtárgyaló. Ezt megelőzően a tagállamok úgy döntöttek, hogy folytatni kell a tárgyalásokat, ennek érdekében az EU „felszólítja az Egyesült Királyságot, hogy tegye meg az ahhoz szükséges lépéseket, hogy létrejöhessen a megállapodás”.


Az eredményesebb végkimenet reményében Barnier jövő héten Londonba utazik. Az uniós álláspont szerint a következő hetek kulcsfontosságúak lesznek egy esetleges megegyezés szempontjából. Ugyanakkor a tagállamok egyértelműen felszólították az összes érdekeltet, főként az egyes országok kormányait, az uniós intézményeket, hogy készüljenek fel a megállapodás nélküli brit kilépésre. Ezt – amennyiben kifutnak december 31-i a határidőből a felek – úgy lehetne elodázni, hogy a britek hosszabbítást kérnek. Boris Johnson miniszterelnök azonban már korábban jelezte, hogy egészen biztosan nem fognak élni ezzel a lehetőséggel. A tagállamok által elfogadott nyilatkozat tartalmazza azt a mondatot is, hogy „felkérik külön a Bizottságot, hogy időben vizsgálja meg az EU érdekében álló egyoldalú és időben korlátozott rendkívüli intézkedések lehetőségét.”

David Fost brit főtárgyaló a Twitteren meglepettségének adott hangot azért, mert az EU nem akarja intenzívebbé tenni a tárgyalásokat. Azt is furcsállta Frost, hogy a megállapodás eléréséhez minden lépést az Egyesült Királyságtól vár az EU, szerinte ez „szokatlan megközelítés a tárgyalások lebonyolításában”.


HIRDETÉS

Címkék: David Frost, Egyesült Királyság, EU, Michel Barnier


HIRDETÉS

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS

Hirdetés

Ajándékozzon Magyar Hangot!
HIRDETÉS

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet, meg minden

#033 Képes Gábor – Kapudrog az informatikai forradalomhoz

#033 Képes Gábor – Kapudrog az informatikai forradalomhoz

Ellenkultúraként indult, aztán beköltözött otthonunkba.

Pin It on Pinterest